Christine Arve

Hur du äter hälsosamt utan att tänka på det

Uppdaterad: januari 2, 2019

När vi pratar om att äta hälsosamt handlar det ofta om att ta bort vissa matgrupper, att räkna kalorier, eller att äta sallad jämt och ständigt. Men du behöver inte göra stora förändringar eller lägga ned mycket energi och tankekraft för att lägga om dina matvanor. Här delar vi med oss av några tips för att äta hälsosammare utan att ens tänka på det!

1. Använd mindre tallrikar

En stor tallrik är ofta lika med en stor portion, vilket gör att du äter mer. Även om du tänker att du ska ta en mindre portion och också lyckas göra det så är sannolikheten hög att du inte känner dig mätt för att hjärnan fortfarande tänker att det var så mycket plats kvar på tallriken. Prova istället att äta på en mindre tallrik som ser ut att vara fylld med mat.

2. Ha en vattenflaska i närheten

Många av oss dricker läsk eller kaffe utan att tänka på det, något som inte är superbra för vår koncentrationsförmåga och vårt blodsocker. Försök istället att hela tiden ha en vattenflaska med dig – helst någonstans där du ser den – och drick ur den under dagen. Det gör dels att du lättare känner om du är hungrig eller bara törstig och dels att du undviker mindre hälsosamma alternativ.

3. Placera hälsosam mat där du ser den

Om du kommer hem stressad, hungrig och trött är det sannolikt att du sträcker dig efter den mat som är närmast till hands. Se därför till att den maten är saker som frukt eller nötter. Ett annat tips är att gömma undan ohälsosamma alternativ lite mer hemma så att du inte hela tiden ser dem och blir sugen på dem. Lägg in godiset i en låda och ställ fram en fruktkorg istället. Eller täck nyttig mat med plastfolie och onyttig med vanlig folie. Det som inte syns, finns inte!

4. Börja med att lägga upp grönsakerna på tallriken

Se till att du börjar med att täcka halva tallriken med grönsaker innan du tar för dig av varmrätten. På så vis har du redan avgjort hur mycket plats du har kvar till den “riktiga” maten och kan äta dig mätt till stor del på grönsakerna istället för att bara lägga upp grönsaker på den del av tallriken där de får plats.

5. Handla inte när du är hungrig

Försök att planera så att du inte är hungrig och trött när du ska handla mat. Det gör ofta att du blir sugen på snabba alternativ som oftast inte är de nyttigaste. Om du inte kan handla efter att du har ätit, försök i alla fall att ta en frukt eller en nyttig energibar innan du handlar för att stå emot de värsta frestelserna. Om du inte handlar godis eller glass kommer du inte heller ha det hemma, vilket gör det svårare att äta av det.

Hoppas att du hittade något tips här som du känner att du kan ta till dig! Kom ihåg att det inte handlar om snabba lösningar eller genvägar utan om att hitta ett sätt att leva hälsosamt som passar just dig. Kom ihåg att om du mår bra av att äta en “onyttig” middag med dina vänner då och då är det också något som har en del i ditt hälsosamma liv!

För fler tips om hälsa och träning samt fakta om artros kan du antingen fortsätta följa den här bloggen eller registrera dig för Joint Academy, ett digitalt behandlingsprogram för höft- och knäartros.