Christine Arve

Hur du kan ta reda på om dina föräldrar har artros

Uppdaterad: december 7, 2018

Klagar dina föräldrar på ledvärk? Eller kanske märker du att det är svårt för dem att komma upp ur favoritfåtöljen på fredagskvällen? Verkar det som att de har svårare att spela golf eller gå ut med hunden på samma sätt som förut? Det kan vara så att de har artros. För att göra det lättare för dig att hjälpa dina föräldrar ger vi här några tips på vad du kan tänka på att hålla utkik efter.

Rör de sig mindre?

Vid artros är det vanligt att undvika olika former av fysisk aktivitet eftersom lederna gör ont. Dina föräldrar kanske börjar tacka nej till bilutflykter för att det är för jobbigt att ta sig in i och ut ur bilen. Eller kanske vill de inte längre gå ut på långa skogspromenader för att plocka svamp. Det finns flera sätt att undvika smärtan vid artros, men eftersom många av oss inte vill prata om att vi känner oss sjuka så är det viktigt att vara uppmärksam på det lilla.

Har lätta saker blivit svåra?

Vardagliga saker som att knäppa knapparna på skjortan, gå i trappor, resa sig från stolen eller komma ur sängen eller sätta på sig skorna kan plötsligt bli stora utmaningar för den som drabbas av artros. Det kan också vara så att du märker att dina föräldrar får en minskad energinivå i samband med att de drabbas av artros. Detta är inget ovanligt och botas bäst med fysisk aktivitet.

Var förstående om dina föräldrar har artros

Tänk på att det kan vara känsligt för dina föräldrar att prata med dig om sin ledvärk eftersom de förmodligen vill tänka på sig själva som dina superhjältar. Av den anledningen kan det vara bra att först läsa på om artros för din egen del så att du sedan kan informera dem om att det inte alls är ett tecken på dålig hälsa och att det inte är en sjukdom som bara drabbar äldre. Det kan göra det lättare att ta in informationen och söka hjälp.

För ett personligt behandlingsprogram för knä- och höftartros kan du också rekommendera Joint Academy. Vi erbjuder diagnos av ortoped, skräddarsydda fysiska övningar, personlig kontakt och uppföljning med en fysioterapeut och utbildning om artros. På vår hemsida finns också samlad information om artros.