Christine Arve

Hur kan diagnosen artros ställas online?

Uppdaterad: december 10, 2018

På Joint Academy ställer vi diagnosen artros utan att träffa dig, vilket för många kan låta konstigt. Det är dock inga problem att göra detta eftersom artros är en klinisk diagnos. Det innebär att den fastställs med hjälp av en sammanfattning av din sjukdomshistoria, ledfunktion och smärtbild.

Hur diagnosen artros ställs

Den information som din specialist behöver för att ställa en korrekt diagnos går att både ge och få över internet. Det handlar exempelvis om hur ont du har, om din smärta påverkar ditt vardagsliv eller andra aktiviteter och hur stabila dina leder är.

För att bedöma din ledfunktion får du göra ett uppresningstest som är detsamma som du får göra om du går till din vårdcentral. Den enda skillnaden är alltså att du via Joint Academy kan ge den här informationen till din fysioterapeut när- och varifrån du vill. Du kan också alltid lita på att de fysioterapeuter och ortopeder som jobbar på Joint Academy har samma krav på kompetens som de på din vårdcentral.

Behövs inte röntgen för att se artros?

Många tror också att röntgen är ett obligatoriskt steg i att ställa diagnosen artros eftersom detta traditionellt har använts i stor utsträckning. Detta är dock inte ett bra alternativ av två anledningar:

Förändringar i lederna syns inte på röntgen förrän efter många år, vilket innebär att många får vänta på sin diagnos onödigt länge innan behandlingen kan ta sin början.     De ledförändringar som syns på en röntgenbild behöver inte innebära att patienten har några symtom. Många med synliga ledförändringar lider inte speciellt mycket av sin sjukdom, medan andra utan den här typen av förändringar har stora besvär.

Både Socialstyrelsen och BOA (Bättre omhändertagande av personer med artros) rekommenderar även i sina riktlinjer att diagnosen artros inte bör ställas med hjälp av röntgen.

För att få en diagnos av en specialist inom artros inom 24 timmar och därefter påbörja din skräddarsydda behandling kan du gå med i Joint Academy redan idag. Ladda ner appen här nedanför för att komma igång.