Christine Arve

Hur känns höftartros? Vanliga tecken att hålla koll på

Uppdaterad: januari 3, 2019

Vi på Joint Academy skriver ofta att artros drabbar 1 av 4 över 45 år. Men för den som inte riktigt vet vad ledsjukdomen innebär kan det vara svårt att veta om ens besvär är just artros eller något annat. Så idag svarar vi på frågan: hur känns höftartros?

Så känns höftartros i början

Kortfattat så innebär artros att brosket i lederna har börjat brytas ned. Det leder till försämrad funktion och smärta. I början av sjukdomsförloppet är det ofta stelheten som kommer först. Ett tidigt tecken på artros i höften är svårigheter att vrida benet utåt. Det kan också bli svårt att göra vardagliga saker, som att ta på strumpor eller komma ut ur bilen. De allra flesta söker dock inte vård för att de börjar få stela leder, något som inte är så konstigt. Men det kan vara värt att hålla koll på den försämrade rörligheten, för artrosbehandling har visat sig ge bättre resultat ju tidigare den påbörjas.

Det går att börja ta hand om sina leder redan i det här stadiet. Exempelvis är det en bra idé att börja röra på sig mer. Rörlighetsträning i form av yoga kan både göra det lättare att bibehålla (eller förbättra!) sin smidighet. Dessutom kan det hjälpa till att stärka musklerna kring leden, vilket förebygger vidare utveckling av sjukdomen. Här kan du läsa mer om hur och varför träning fungerar som behandling vid artros.

Utvecklad höftartros kan kännas annorlunda

I takt med att sjukdomen utvecklas så blir också symtomen värre. Det innebär att höftartros kan kännas annorlunda beroende på hur långt gången sjukdomen är. Smärta är exempelvis det symtom som får flest att söka vård för sina besvär. Oftast gör det ont i höften vid belastning, men med tiden kan det komma att göra ont även under vila. Det är exempelvis inte helt ovanligt att leden är extra stel och smärtsam på morgonen.

Andra symtom som kan komma med tiden är ovanlig trötthet, svullnad kring den drabbade leden och svårigheter att gå. Dessa symtom drabbar dock inte alla. Det som är viktigt att förstå när det kommer till höftartros är att sjukdomen inte blir bättre av vila. Istället är fysisk aktivitet receptet för att bli bättre. Ett sätt att behandla sjukdomen är via artrosskolan. Ett annat sätt är via appen Joint Academy. Båda dessa behandlingar är kliniskt bevisade och följer Socialstyrelsens riktlinjer.

Här kan du läsa mer om Joint Academy. Du kan också komma igång redan idag genom att ladda ner appen här nedanför.