Christine Arve

Hur träning förbättrar både ditt förhållande och din artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vid det här laget vet du nog att träning kan minska de ledbesvär som kommer med artros. Men visste du att du också kan stärka ditt förhållande med hjälp av fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet kan öka lyckan i ditt förhållande

Studier visar att par är mer tillfredsställda med sitt förhållande (och till och med mer kära!) efter att ha utfört någon form av fysisk utmaning eller aktivitet tillsammans. Träning är det perfekta exemplet på den här typen av aktivitet – oavsett om det är en löprunda, en dans eller en stund bland vikterna på gymmet. Och eftersom träning dessutom förbättrar din artros är detta perfekt att göra tillsammans!

Bli mer kära med hjälp av träning

Svettiga händer, ökad puls och andfåddhet – det är både tecken på träning och på förälskelse. Så det är egentligen inte så konstigt att vi har en tendens att bli mer attraherade till varandra när vi tränar. När ni tränar tillsammans skapar ni dessutom ett sammanhang där ni koordinerar era rörelser. Till exempel kanske ni går i takt eller passar bollar till varandra. Den här typen av icke verbal kommunikation hjälper er att känna er mer känslomässigt samstämda, vilket gör att det känns som att bandet er emellan stärks. Bra va?

Nå både egna och gemensamma mål tillsammans

Ett välkänt koncept inom socialpsykologi är att bara blotta närvaron av någon annan påverkar din förmåga att utföra en aktivitet. Därför kan det vara bra att ta med din partner till gymmet för att öka din motivation! Dessutom blir det lättare att nå målen med både träningen och artrosbehandlingen om ni bryr er om varandras resa. Om ni börjar dagen med en promenad tillsammans eller tar en dansklass på gymmet på eftermiddagen kan ni visa att ni stöttar varandra och på så sätt öka både effektiviteten av träningen och kommunikationen inom förhållandet!

Om du känner att du vill börja en artrosbehandling mer stöttning av någon annan än din partner kan du registrera dig för Joint Academy. Du får då börja med att prata med en ortoped för att få en diagnos, varefter du får ett personligt anpassat behandlingsprogram för din onda höft eller knä. Klicka nedan för att komma igång!