Maria Blomqvist

Ingen konst för Ingrid att behandla artros med Joint Academy

Uppdaterad: maj 8, 2019

I en av Jämtlands skogar har Ingrid sitt hem, ungefär två mil från Östersund. Där skapar hon färgstark konst under stora delar av året men håller även kurser i Expressive Heart in Art sommartid i Cannes och besöker universitetet i Bangkok varje år. Rörelsen och musiken är också en stor del i hennes liv även om konsten tar mest plats. Smärta och artros tvingar sig också in i hennes vardag. Det började med ryggen för mer än 20 år sedan. Sedan dess har hon träffat flera fysioterapeuter och gått olika program.

Snabb kontakt med fysioterapeut gav hopp

Under konstrundan i våras slog smärtan i hennes ena knä till. Hon hade besvär att gå och fick av en händelse syn på Joint Academy precis innan hon skulle förbereda kaffet för fler konstintresserade gäster. Det var en söndag som hon gick in och registrerade sig och redan på måndagen ringde Emelie som skulle komma att bli hennes fysioterapeut från Joint Academy.

– Jag hade väldigt ont när jag hittade Joint Academy och kände mig gammal men fick sånt lyft när Emelie ringde och jag kände att det skulle bli roligt att börja behandlingen, berättar Ingrid.

Smärtan minskades drastiskt på bara några veckor

Ingrid uppskattar att appen är så väl uppbyggd och genomtänkt samt att filmerna är tydliga. Hon uppskattar även den snabba responsen från sin fysioterapeut och att övningarna i filmerna ändras. Ingrid upplever även att övningarna är bra för smärta på andra ställen som hon också har besvär med. Efter ungefär en och halv månad hade Ingrid minskat sin smärta i knät med 60-70 procent.

– Efter 3-4 veckor kände jag det blev bättre och efter sex veckor kände jag att det här vill jag absolut fortsätta med.

Ingrid bockar av dagens övningarna och lämnar gärna en kommentar, det ger henne en känsla av kontroll. När det lyser rött för att hon inte gjort övningarna menar Ingrid att det tvingar henne till att ta ställning till om hon verkligen ska göra övningarna eller inte.  Det bästa är att övningarna inte tar mer än fem minuter om dagen.

Digital behandling lätt att ta med sig

När Ingrid är hemma håller hon igång med promenader i skogen tillsammans med sin hund. Men konsten tar Ingrid runt hela världen och då är det inte alltid att det fungerar att promenera. Det kan bero på värmen i Bangkok eller att underlaget är för hårt. Men hon håller kontakten med sin fysioterapeut och fortsätter med sina övningar, vilket fungerar bra eftersom de inte kräver några redskap.

– Jag trodde faktiskt inte det skulle fungera så bra via nätet.

Ingrid kommer fortsätta med Joint Academy

Ingrid är inne på sin artonde behandlingsvecka när vi pratar och kommer att fortsätta eftersom hon kan se att övningarna hjälper. Även om man kan följa sin egna utveckling i Joint Academy med hjälp av grafer har Ingrid hittat ett annat sätt att mäta resultatet av sin behandling.

– Bästa mätstickan är min man som säger att jag aldrig klagat så lite som sedan jag började med det här, avslutar Ingrid.  

Har du också ont i knä eller höft? Prata med en av våra ortopeder för en diagnos eller påbörja behandlingen som Ingrid gått direkt. Ladda ner appen Joint Academy. Appen är gratis att ladda ner, därefter betalar du patientavgifter eller registrerar frikort om du har det.