Christine Arve

Intervallträning – inte bara högintensiv konditionsträning

Uppdaterad: mars 13, 2019

I december skrev vi om att svenskarna har dålig kondition. Det innebär alltså att vi generellt behöver konditionsträna mer. Ett effektivt sätt att göra det är med hjälp av intervallträning. Och nej, det behöver faktiskt inte innebära ett intensivt löppass som slutar i att man ligger på marken och flåsar. Det behöver faktiskt inte ens innebära löpning. Men det kommer vi till lite längre ned i inlägget.

Börja springa med intervaller

Många förknippar intervaller med tuff och avancerad löpträning och inget som passar nybörjaren – men så behöver det inte alls vara. Intervallträning handlar om att varva högre och lägre intensitet under samma träningspass. Det kan vara att ge precis allt under bara några sekunder för att sedan stå helt still en kort stund. Men det kan också vara att promenera för att sedan jogga en liten bit. Det går alltså att anpassa till individen.

Det är känt sedan länge att intervallträning är ett effektivt sätt att öka konditionen. Det gör att det också passar den som är nybörjare och vill börja springa. I början kan man varva promenad med jogging, där promenaden får större utrymme. Efterhand kan man minska tiden man promenerar, tills man till slut kan jogga hela vägen.

Ett effektivt sätt att gå ner i vikt

Förutom att intervallträning är utmärkt för individer på alla nivåer har studier också visat att det är ett effektivt sätt att minska mängden fett. Intervallträning stimulerar nämligen vissa enzymer som bidrar till nedbrytningen av fettvävnad mer än annan träning. All träning kan förvisso leda till en minskad fettmassa, men intervallträning har visats vara betydligt mer effektivt. Att träna i intervaller går dessutom att anpassa till alla, oavsett nivå. Det är bara viktigt att komma ihåg att “intensiv träning” innebär olika saker för olika individer. För de som bär på mycket extra vikt blir nästan allt högintensivt som följd av den tyngre kroppsvikten.

Läs mer om att gå ner i vikt med hjälp av träning på artros.org.

Intervallträning inte bara för löpning

Den som har problem med knäna eller höfterna kanske inte vill ge sig ut i löpspåret eftersom det kan vara ganska slitsamt för lederna att springa. Då går det att använda sig av intervallträning på exempelvis en träningscykel. För den som gillar att träna i grupp finns det flera spinningpass som bygger på principen om intervaller. Om man hellre tränar ensam är det givetvis också möjligt att köra ett eget pass på en träningscykel på gymmet.

För att se sina framsteg kan det vara bra att använda sig av en träningsdagbok. Det behöver inte vara avancerat: skriv bara upp hur långt du har tagit dig, hur lång tid det tog och hur det kändes. Det kommer vara mycket motiverande att titta tillbaka på, och du kommer märka hur snabbt du blir bättre. Den här typen av uppföljning finns även i Joint Academy, en digital artrosbehandling. I appen kan du följa din smärtutveckling från dag 1 och därmed bli mer motiverad att fortsätta.