Avatar for Joint AcademyJoint Academy

“Kan jag inte springa, har jag inget att leva för” – Så behandlade Micko sin artros

Uppdaterad: juni 23, 2020

Det är fart på Micko, 66 år. Hon har alltid tyckt om att vara ute i naturen och på senare år har hon även börjat springa. När hon efter en röntgen för två år sedan fick diagnosen artros, fick hon i samma stund frågan om hon ville sätta in en höftprotes – men svaret blev bestämt nej. En protes hade nämligen inneburit slutet för hennes löpning och det var något hon inte kunde tänka sig.

“Glöm att jag opererar mig – kan jag inte springa, har jag inget att leva för.” Så tänkte jag när jag satt hemma och grät. Men så fick jag information om att mjuk, specifik träning hjälper mot artros, berättar Micko.

Redan flera år tidigare började smärtan i höften bli ett besvär. Det hela uppdagades när Micko tog en powerwalk med sin hund och plötsligt blev stående mitt i en backe. Smärtan i höften kom plötsligt och var så outhärdlig att hon inte kunde röra sig – hon ville bara komma hem snabbt. Där och då slog det henne att hon kunde springa för att snabbare komma hem, och hon märkte till sin förvåning att det också gjorde mindre ont än att gå. Den springturen blev början till ett nytt intresse – ett intresse som hjälpte för att dämpa smärtan. 

Micko involverade sin man i sitt nyvunna intresse, men han höll ett helt annat tempo i sin löpning. Det hela gick överstyr och hon sprang sig till en stressfaktur i vristen, något som ledde till att hon fick gå runt med en “aircast”, ett slags stöd, under tre månader. Under denna tid snedbelastade hon höften och problemen kom tillbaka.

”Förut låg min smärta runt 8-9 på en 10-gradig skala, men efter tre månader var jag nere på 0.”

Mickos väninna, som tidigare opererat höften, hade hört talas om Joint Academy. Micko hade inte hört om något liknande innan, men hon fyllde i sina uppgifter och fick ett meddelande om att hon skulle bli uppringd. Och där började behandlingen.

– Behandlingen var helt kanon. Jag var stenhård och gjorde övningarna varje dag. Redan efter en vecka kände jag att “det här kommer att hjälpa”. Förut låg min smärta runt 8-9 på en 10-gradig skala, men efter tre månader var jag nere på 0, fortsätter Micko.

”Min fysioterapeut var jättebra och både peppade och dämpade mig när det behövdes.”

När Micko tar sig an något hon gillar eller tror på, går hon in i det till fullo – något som kan vara på både gott och ont. Det märktes av i hennes löpning. Men i Joint Academy hade hon sin fysioterapeut Emelie vid sin sida som hela tiden höll ett öga på henne.

–Min fysioterapeut var jättebra och både peppade och dämpade mig när det behövdes, förklarar Micko.

När Micko ville komma vidare använde hon sig av hantlar och gummiband; och vidare kom hon. Nu kan hon springa problemfritt och gör det tre dagar i veckan. Dessutom styrketränar hon tre dagar i veckan. Utöver detta har hon deltagit i hela åtta lopp sedan hon började med Joint Academy. 

Micko_Joint_Academy_Crossfit

Idag är Micko mer noggrann med hur hon springer och tänker ofta på vilket underlag hon springer på. Micko väljer gärna att springa Mountain Bike-slingor eller uppför skidbackar då underlaget är mjukt och inte blir så repetitivt. Som en bonus tränar hon även balansen tack vare det ojämna underlaget. 

Alla som utvecklat artros kommer inte kunna springa som Micko – men det finns mycket man kan göra. Några exempel är att vara ute i naturen och promenera eller vandra. Både Micko och hennes man har ett stort friluftsintresse och är ofta ute och fiskar, campar och fotograferar. 

Mickos tips till andra som har ont, och som tycker det är svårt att få till behandlingen i Joint Academy är att backa några steg eller kontakta sin fysioterapeut för stöd. Hon menar att om man har svårt att få till de dagliga övningarna, är det bra att utföra dem i samband med någonting annat. För Mickos del hjälpte det att göra övningarna i samband med att hon tränade – då fick övningarna helt plötsligt ett sammanhang.

”Det är väldigt enkla instruktioner och man behöver inte investera i några verktyg, utan det är bara att “go for it”.”

Micko, som är pensionär, har ett stort behov av att vara fysiskt aktiv. Hon äter och lever sunt och har fyra barn som också gillar idrott och löpning. Det sistnämnda har de som ett gemensamt intresse och därför var protesen, som hennes läkare erbjöd henne, aldrig något alternativ. Istället uppskattade hon att kunna börja behandla sin artros hemifrån.

– Det är väldigt enkla instruktioner och man behöver inte investera i några verktyg, utan det är bara att “go for it”, avrundar Micko.

Två år efter att Micko avslutat sin behandling, berättar hon att hon mår bra – mycket tack vare Joint Academy.

– Terränglöpningen har utökats med Crossfit (“functional fitness” med mycket styrka, kondition och rörlighet). Jag blev helt enkelt en riktig träningsnörd efter Joint Academys behandling, avslutar Micko. 

Tack för din berättelse, Micko! 

Gör som Micko och ladda ned Joint Academy här: