Christine Arve

Kan naturläkemedel hjälpa till att läka brosket vid artros?

Uppdaterad: januari 2, 2019

När vi får höra att det inte finns något läkemedel mot artros är det lätt att tappa tron på sjukvården. Det gör att många av oss istället letar oss till naturläkemedel. Men hjälper de verkligen mot artros?

Vanlig naturmedicin mot artros

Några läkemedel som många har hört talas om är bland annat:
* Glukosamin, ett ämne som spelar en roll i bildandet av senor och brosk.
* Nyponpulver, som sägs öka rörligheten i lederna.
* Kondroitin, som finns naturligt i brosk och skyddar mot nedbrytande enzymer. * Grönläppad mussla, som sägs lindra inflammation i lederna.

Fungerar naturmedicin mot artros?

Det som alla ovanstående preparat har gemensamt är att det ofta görs reklam för dem i samband med artros. Detta gäller framför allt glukosamin och nyponpulver. Dock saknas det välgjorda, vetenskapliga studier som stödjer denna slutsats. Därför rekommenderar vi på Joint Academy istället beprövad och kliniskt bevisad behandling.

Några exempel på instanser som har till uppgift att granska studier om läkemedel och bedöma om det anses lämpligt att ändra de gällande riktlinjerna för behandlingar är exempelvis Brittiska NICE (The National Institute for Health and Care Excellence), svenska SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) och Socialstyrelsen. Vi på Joint Academy uppfyller och förhåller oss till dessa riktlinjer – och ingen av dem rekommenderar naturläkemedel mot artros.

Sanningen om artros och naturläkemedel

Den behandling som fungerar bäst för majoriteten av patienter är en kombination av specifikt utformad träning och utbildning. Detta stärker både brosket och omgivande muskler vilket gör leden mer stabil.
För att läsa mer om hur det fungerar att behandla artros med träning kan du läsa vårt tidigare inlägg eller klicka dig in på artros.org.

Om du vill ha hjälp med att göra rätt typ av övningar och behandla din artros på ett sätt som är både kliniskt bevisat och i linje med både nationella och internationella riktlinjer kan du gå med i Joint Academy redan idag genom att ladda ner appen.