Christine Arve

Din knäartros kan förvärras av rökning – sluta idag!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att rökning är skadligt är inget nytt. Men kanske visste du inte att rökning kan försämra knäartros? Fimpa därför cigaretten om du har ont i knät.

Samband mellan rökning och knäartros

Flera studier har visat negativa effekter av rökning vid artros i knät. En studie från 2007 visade exempelvis att män med knäartros som var rökare förlorade mer brosk än icke-rökare. Detta innebar också mer smärta för gruppen som rökte. I studien framgick också att rökare hade dubbelt så stor sannolikhet att ha betydande förlust av brosk.

Skillnaden mellan rökare och icke-rökare när det kommer till artros kan bero på flera saker. Det skulle kunna vara så att rökning skadar cellerna och förhindrar produktion av nya celler i brosket. En annan teori är att giftnivåerna i blodet ökar, vilket i sin tur bidrar till en minskning av brosk. Ett tredje alternativ är att nivåerna av  kolmonoxid i blodet ökar, vilket påverkar blodets syresättning och skadar broskets förmåga till reparation. Det kan också givetvis vara en kombination av två eller fler faktorer.

Behandling av knäartros

Det finns flera tecken på artros, där det främsta är att du får ont i knät (eller den led som drabbats). Ett tidigt tecken är stela leder, följt av att det gör ont i lederna vid belastning. Senare kan du uppleva ledvärk även vid vila. Mer information om symtom på artros hittar du här. Om du känner igen dig i det här är det viktigt att du får en diagnos av en specialist (antingen en ortoped eller fysioterapeut).

När du väl har fått din diagnos kan du påbörja din behandling. Vid artros består grundbehandlingen av träning och utbildning. Träningen kan med fördel göras tillsammans med en fysioterapeut (sjukgymnast). Målet är att stärka musklerna kring leden så att den kan avlastas. Om du har så ont i knät att du inte kan träna så kan lätta smärtstillande, som Alvedon eller Panodil, vara till hjälp.

För att få så bra resultat som möjligt av artrosbehandlingen är det viktigt att börja tidigt, men det är minst lika viktigt att fortsätta med träningen för att behålla resultaten. För att komma igång med en digital artrosbehandling kan du ladda ned appen Joint Academy. Den digitala behandlingen inkluderar specifik träning, handledning av fysioterapeut och utbildning om artros. Vi följer givetvis Socialstyrelsens riktlinjer för artrosbehandling.