Christine Arve

Kolhydrater – en hälsobov eller livsnödvändigt bränsle?

Uppdaterad: oktober 2, 2019

Liksom med andra aspekter av kost och hälsa så är det svårt att forska på hur kolhydrater påverkar vår hälsa. Det tar många år och många studier att få fram trovärdiga och relevanta resultat. Men vi börjar närma oss. Tidigare i år publicerades en omfattande studie som undersökte flera markörer för hälsa och just kolhydrater.

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater förknippas många gånger med saker som bröd, ris och pasta. Men det finns många olika sorters kolhydrater! Det är nämligen ett samlingsnamn för stärkelse, fibrer och olika sockerarter. I det här inlägget kommer vi främst att prata om fibrer. 

Det är vanligt att göra skillnad på så kallade snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater höjer blodsockerhalten snabbt och ökar insulinpåslaget, medan långsamma kolhydrater tar längre tid att bryta ned och därför ger ett jämnare blodsocker. Med detta som grund har dieter som exempelvis GI (glykemiskt index) och LCHF (lågkolhydratkost) uppstått.

Vad är fibrer?

Fibrer (även kallat kostfibrer) är en typ av kolhydrater som inte bryts ned vid matsmältningen. Dessa finns i exempelvis grönsaker, frukt, bönor, linser och olika fullkornsprodukter. 

Generellt så ger fiberrika livsmedel mer mättnadskänsla, vilket kan göra det lättare att hålla vikten. Eftersom fibrer också bryts ned långsammare än så kallade snabba kolhydrater så ger det också en långsammare stigning av blodsockret, vilket kan minska småätande. Det är alltså dubbelt bra för den som vill gå ner i vikt.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Hur mycket fibrer ska man äta per dag?

När man jämför ett stort antal studier med varandra kan man se att det finns vissa gemensamma drag hos personer som äter mycket respektive lite fibrer. Ett högt intag av fibrer har exempelvis kopplats till en minskning av hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och tjocktarmscancer. De personer som äter mycket fibrer har också lägre blodtryck, kolesterolvärde och BMI. Dessa effekter syns tydligast hos de som äter 25-29 g fibrer om dagen. Ett högre intag av fibrer kan dock eventuellt leda till att dessa fördelar förstärks ännu mer. När man jämför lågt och högt GI finner man däremot inte den här typen av samband.

Det här innebär att det finns vetenskapligt underlag för att rekommendera ett högt intag av fibrer. För att få i sig mer fibrer kan man exempelvis byta ut pasta, bröd och liknande till fullkorn. Det bästa sättet är dock att äta mer grönsaker och rotfrukter, eftersom dessa även innehåller flera vitaminer och mineraler som vi behöver.

Läs vårt tidigare inlägg för tips på hur du kan äta mer grönsaker.

Har du ont i lederna är det än viktigare att tänka på både kost och träning. Du kan nämligen minska både smärta och stelhet med hjälp av kost och träning. Har du höft- eller knäledsartros kan du komma igång med en personlig behandling direkt. Ladda ner appen Joint Academy genom att klicka här nedan för att komma igång direkt.