Maria Blomqvist

Kom igång med träningen

Uppdaterad: januari 2, 2019

Det bästa du kan göra för din kropp är att ta hand om den. Ett sätt är att röra på sig. Har du läst så här långt är du redan på god väg och vi hjälper dig med våra bästa tips. Tipsen passar både dig som planerar sitt första träningspass i livet men också om du haft ett längre uppehåll och ska börja från början.

Gör det enkelt

Utgå ifrån vad du kan göra redan nu, om fem minuter. Kanske är det att promenera, göra några övningar medan du tittar på nyheterna eller ta fram cykeln och cykla. Det viktiga är att det inte ska krävas massa förberedelser, nytt gymkort eller utrustning som du inte har hemma. Med andra ord, börja där du står. Ladda ner en träningsapp eller yoga-app på sin höjd.

Beröm dig själv

Nästa steg är att berömma dig själv. Hur liten insatsen än var så tog du steget och tränade. Du har kommit igång.

Det är likadant för alla

De första gångerna är svettiga och tunga och du kanske känner att du blir väldigt andfådd. Det är bra, då är du ett steg närmare målet än innan. Träning känns alltid men många upplever att det blir mer och mer lustfyllt med tiden.

Tänk nytt

När du väl har börjat med någonting så testa dig fram. Försök att hitta vad just du tycker är roligt. Har du haft ett långt träningsuppehåll är det kanske inte alls det som fick dig på gott humör innan utan en helt annan träningsform. Fastna inte i gamla hjulspår eller bilder av hur det borde vara. Älskar du att vara utomhus? Vill du träna i grupp? Gillar du att dansa eller vill du få igång adrenalinet? Utgå ifrån det, men fortfarande gäller att det ska vara enkelt och du ska få in det i vardagen på ett smidigt sätt.

Hitta tillfällen som passar dig

Skapa en rutin som fungerar. Är det tio minuters träning morgon och kväll hemma eller passar det dig att komma ut på lunchrasten? Eller vill du kanske njuta av lugnet på gymmet eller simhallen just innan stängning? Har du barn som bor hemma så involvera dem. Spring en kort runda tillsammans.

Sänk dina krav

Känner du andra som tränar eller har du tränat tidigare. Glöm det och fokusera enbart på dig själv och dina nuvarande förutsättningar. Allt du gör kommer att ta dig framåt så gläds åt framstegen här och nu. Ta korta pauser under träningen om du behöver. Det är enklare att göra om träningen om du minns den som uppfriskande.

Ta små steg

Gör små förändringar som att börja träna kortare stunder och välj cykel och promenad framför bilen när det är möjligt.

Hjälpmedel

Lyssna på din kropp och lär känna den. Gör det ont när du tränar så se om det finns hjälpmedel som hjälper till att avlasta leden. Som till exempel stavar eller krycka när du går eller stabiliserande skydd som avlastar lederna.

Lycka till med din träning, jag hoppas att du redan kommit igång. Har du ont i lederna och misstänker artros erbjduer vi ett behandlingsprogram där du få handledning av en fysioterapeut. Inledningsvis pratar du med en ortoped som ställer diagnosen artros. Läs mer på jointacademy.com eller ladda ner appen direkt via knappen nedan.