Christine Arve

Kortisoninjektion i höft och knä – är det en bra idé?

Uppdaterad: januari 2, 2019

Den behandling som rekommenderas vid artros är anpassad, handledd träning. Men en del av de som drabbas får så ont att de inte kan utföra träningen. Då kan smärtstillande läkemedel vara ett bra komplement. Ett sätt att lindra smärtan är kortisoninjektioner. Här går vi igenom för- och nackdelar med ingreppet, och vad man behöver tänka på innan man genomgår det.

Här kan du läsa mer om artrosbehandling.

Så går en kortisoninjektion till

Kortison är ett inflammationsdämpande läkemedel som injiceras i det drabbade området. Det här minskar smärtan och gör det lättare att klara av träningen. Kortisoninjektion i höften eller knät är nämligen inget botemedel mot artros, utan bör endast ses som kompletterande behandling.

Nyare studier har också visat att långvarig behandling med kortisoninjektioner i knät kan påskynda nedbrytningen av brosk. Förenklat betyder det att artrosen kan bli värre på grund av den här sortens injektioner. Det leder oss till slutsatsen att kortisoninjektioner kan vara effektivt för att lindra smärtan på kort sikt. Däremot bör det inte ses som en fulländad behandling, eftersom det på sikt kan förvärra sjukdomen.

Träning efter kortisoninjektion i knät eller höften

Förstahandsvalet för att behandla artros är träning, gärna i kombination med utbildning. Ibland kan det också vara aktuellt att gå ner i vikt för att minska belastningen på lederna. (Läs mer om det i vårt tidigare inlägg.) Det här behandlar grundorsaken till att sjukdomen utvecklades från början. Artros är nämligen ett resultat av långvarig, negativ belastning på leden. Det kan exempelvis ske i form av ett tungt, monotont jobb eller tidigare ledskador. Oavsett vad som orsakat en överbelastning av leden så kan en kortisoninjektion inte åtgärda den grundorsaken. Av den anledningen är det viktigt att fortsätta träna även efter injektionen.

För att lägga upp ett träningsprogram som passar dig som har fått en kortisoninjektion kan det vara bra att kontakta en fysioterapeut. En fysioterapeut kan se till att de övningar du får är lämpliga för just ditt tillstånd. Samtidigt kan du få hjälp att utföra dem med rätt teknik. Du behöver ingen remiss för att kontakta en fysioterapeut, utan kan ta kontakt direkt. Om du inte vill ta dig till en speciell plats på utsatt tid kan appen Joint Academy vara ett alternativ. Detta är en digital behandling av höft- och knäledsartros som koordineras och följs upp av fysioterapeut.