Christine Arve

Kost, vikt eller nyponpulver – vad fungerar vid artros?

Uppdaterad: januari 2, 2019

Om du har artros finns det flera anledningar att tänka lite extra på kosten. Vad du äter kan nämligen påverka din ledvärk och stelhet väldigt mycket, både positivt och negativt.

Hälsosam kosthållning vid artros

Vad som är hälsosamt och inte är svårt att säga eftersom varje persons ämnesomsättning, behov, fysiska uppbyggnad och mål är olika, men det finns fortfarande vissa generella slutsatser kring vad för typ av kost som får oss att må bra och öka vår hälsa. När det kommer till artros, specifikt, så visar en studie publicerad 2015 att en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker och mindre kött och halvfabrikat ger en minskning av vissa symtom på artros. Studien visar också en ökning av både energi och fysisk funktion.

Det kan finnas flera anledningar till de här resultaten. En av dem är att en kost med mycket frukt och grönt kan leda till viktnedgång, givetvis beroende på vad vi ätit tidigare och hur stora portioner vi äter m.m. Viktnedgång i sig har sedan visats minska symtomen på knäartros, vilket förmodligen har att göra med att belastningen på leden minskar. En annan anledning kan vara att mer fibrer och vitaminer gör att vi känner oss piggare, vilket kan göra att vi rör på oss mer, vilket kan göra att vi får starkare muskler och brosk i den drabbade leden. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara kosten i sig som minskar dina symtom.

Inga magiska livsmedel vid artros

Trots mycket marknadsföring kring specifika livsmedel (som nyponpulver eller gurkmeja) som ska hjälpa vid artros så finns det inte mycket trovärdig forskning som visar att den här typen av livsmedel hjälper mer än placebo. Det här kan du läsa mer om i vårt inlägg om naturläkemedel.

Men vad för typ av artrosbehandling fungerar då? Träning i kombination med utbildning om sjukdomen är det som anses vara den grundläggande behandlingen som alla med artros bör få. Det här hjälper väldigt bra för majoriteten, och ofta behövs inte någon mer behandling än detta. Ett fåtal kan dock behöva proteskirurgi.

Om du vill lära dig mer om hur hälsa och livsstil påverkar din artros kan du registrera dig för det digitala behandlingsprogrammet Joint Academy. Du får du fysiska aktiviteter som är anpassade till din nivå som går att göra på bara några minuter om dagen. Dessutom får du utbildning om artros för att du bättre ska kunna förstå hur du kan påverka dina symtom.