Maria Blomqvist

Låt oss tala om vikt och artros!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vikten har stor betydelse för folkhälsan och även för artros som är en folksjukdom. Hälften av den vuxna befolkningen i Sverige är idag överviktiga enligt folkhälsomyndighetens senaste mätning. Artros i framförallt de bärande lederna, exempelvis höft och knä, påverkas mycket av den belastning som övervikten ger.

Det behöver inte vara så att du måste gå ner många kilo, 3-5 kilo kan göra stor skillnad och lättar belastningen på till exempel ett knä som gör ont på grund av artros. Vad just du ska ha för mål kan du prata med din fysioterapeut eller läkare om. Här kan du även läsa mer om enkla tips för att äta hälsosammare utan att tänka på det. Tänk också på att det är naturligt med mindre viktförändringar som beror på exempelvis hormoner och att om du tränar och får muskler istället för fett är det inte säkert att det syns på vågen.   

Gener kan påverka både om du har artros och din vikt

Men vad är det då som gör att vissa väger mer än andra? Jag är säker på att alla som läser känner till lösningen, att stoppa i dig färre kalorier än du gör av med. Det är såklart grunden till att gå ner i vikt. Sedan är det fler saker som påverkar som kan göra det lättare eller svårare att gå ner i vikt. För dig som kämpar med viktnedgång och artros kan det vara bra att känna till följande.

Dina gener

Liksom dina gener kan påverka om du utvecklar artros eller inte så kan det också göra det enklare eller svårare att gå ner i vikt. Man har hittat flera olika platser i vår arvsmassa som kan öka risken för att utveckla fetma. Dina gener påverkar även var på kroppen fettet lägger sig. Så ta en titt på dina släktingar så hittar du säkert många med snarlika kroppsformer.

Sömn, stress, vikt och artros

Stress leder lätt till att vi konsumerar mindre nyttig mat och dålig sömn. Får vi inte tid för återhämtning och vila kan det vara svårt att hålla fast vid sunda vanor. Du kan läsa mer om det i ett av våra tidigare blogginlägg.

Du är vad du dricker

Vi ska inte förringa betydelsen av vad vi stoppar i oss men de flytande kalorierna kan vara en riktig bov i viktdramat. Nu när sommaren kommer lockar uteserveringar med kall öl eller ett(?) glas rosé. Alkohol innehåller både många kalorier men det gör också att effekten av träning blir sämre.

Även om du inte dricker alkohol så är läsk en riktig sockerfälla. Jag vill upprepa det faktum att en 50 cl läsk innehåller ca 16 sockerbitar och att vissa menar att de söta dryckerna dessutom får oss att äta mer. Det är värt att påminnas om. Även juice, om än utan tillsatt socker innehåller en hel del kalorier. Oavsett om du har artros eller inte så håll dig till bubbelvatten smaksatt med hallon, apelsinskivor eller något annat som tilltalar öga och smak om du vill gå ner i vikt.

Även andra sjukdomar och mediciner kan påverka om du har lätt eller svårt att gå ner i vikt, men trots artros, gener och stress så är det vi äter och dricker som vi kan styra över och som ger resultat. Om du får rätt på kosten och aktivitetsnivån så kommer även vikten att regleras med tiden.

Har du artros i höft eller knä och behöver behandla din smärta och få stöttning med livsstilsförändringar kan du registrera dig för vår digitala artrosskola där du får övningar, en personlig fysioterapeut och utbildning och tips om hur du kan leva med artros och minska dina symtom.