Christine Arve

LCHF, vegetariskt och veganskt på julbordet – något för alla!

Uppdaterad: december 28, 2018

Idag är vi många som håller oss till någon typ av diet – vilket kan bli knepigt när vi samlas kring julbordet. Men det går att ordna med lite vilja och inspiration! Oavsett om du ska laga mat till någon som går på LCHF-dieten eller bara vill ha tips på goda vegetariska recept så kan det här blogginlägget vara till hjälp.

Låt LCHF-dietens lågkolhydratkost inspirera julbordet

LCHF står för Low Carb, High Fat och innebär därmed en lågkolhydratkost. Livsmedel som bör undvikas enligt den här dieten är exempelvis pasta, bröd, frukt och potatis. Det innebär att en stor del av maten på det traditionella julbordet är faktiskt redan godkänd enligt LCHF! På julbordet kan den som äter LCHF till exempel fortsätta äta de klassiska äggen, julskinkan och laxen. Det som LCHF-dieten istället råder om att undvika är färdiga såser och röror med mycket socker. Här föreslås istället hemmagjorda varianter:

Potatissallad (utan potatis)
Rödbetssallad
Senapssill

Tyvärr blir gottebordet också svårt för den som äter enligt LCHF eftersom socker räknas till gruppen kolhydrater. Den som gör godiset hemma själv kan dock skapa riktigt goda skapelser.

Vegetariska recept som alla kommer uppskatta

Någon som äter vegetariskt håller sig borta från kött, kyckling och fisk men kan uppskatta ägg, ost och grädde. Här blir det helt enkelt lite mindre traditionellt, eftersom både julskinkan och laxen går bort. Potatissallad och rödbetssallad går däremot bra! För att bli helt mätt kan det dock vara bra att ställa fram lite andra alternativ också.

Saffransfalafel istället för köttbullar
Brysselkål med parmesan och citron för lite lyxkänsla
Vegetarisk janssons frestelse med soltorkad tomat och fetaost

Vegetariska recept kan vara hur goda och lyxiga som helst – samtidigt som julbordet blir mer klimatsmart. Och den som äter vegetariskt kan dessutom gå loss på gottebordet utan att behöva tänka på ingredienserna.

Vegansk kost på julbordet behöver inte vara krångligt

Vi har tidigare samarbetat med kokboksförfattaren Mattias Kristiansson som är expert på vegansk mat. (Läs inlägget här) Han visade oss att nyttig, vegansk kost inte behöver vara så avancerat. Vegansk kost innebär att alla produkter som kommer från djur undviks. Här används alltså inte produkter som kött, fisk, ägg, mjölk och smör. Trots att julmat traditionellt sätt vilar tungt på den här typen av livsmedel så går det dock utmärkt att fira jul utan dessa saker. Nyckeln är att behålla de klassiska inslagen, men att utföra dem på ett nytt sätt.

Vegansk skagenröra
Rotselleri ersätter julskinkan
Brysselkålsgratäng med saffran för full julkänsla

De här recepten kommer garanterat uppskattas av såväl veganer som köttätare – prova så får ni se!