Christine Arve

Mat att undvika vid artros – en hälsosammare kräftskiva

Uppdaterad: januari 3, 2019

Det finns mat att undvika vid artros, men det är inte så kul att tänka på under fester som kräftskivan. Men det behöver inte vara så svårt.

Finns det viss mat att undvika vid artros?

Det finns egentligen inget svar på den här frågan som är sant för alla. Det vi generellt kan säga är att det är bra med mycket frukt, grönt och fullkorn (något som du kan läsa mer om i vårt tidigare inlägg). I övrigt är det i vissa fall bra att undvika livsmedel med mycket energi i. Detta gäller dock endast om du är överviktig.

Det pratas också mycket om antiinflammatorisk kost och artros. Tyvärr verkar forskningen inte visa på speciellt mycket effekt från detta. Det som fungerar bäst som artrosbehandling är istället träning, ibland kombinerat med viktminskning.

Saker att undvika på kräftskivan om du har artros

Kräftor kan vara supernyttigt, eftersom de innehåller mycket protein, järn och zink. Dessutom tvingas du äta långsamt och njuta eftersom det är så pilligt. Men om du vill göra kräftorna ännu nyttigare kan du koka dem i egen lag. På så vis kan du minska på sockret samtidigt som maten blir godare. När det kommer till maten på kräftskivan är dock allt inte optimalt för någon som både är överviktig och har artros. Om du vill gå ned i vikt kan du byta ut det vita brödet mot en fullkornsvariant. Samma sak går att göra med pajdegen! Ett tips är också att komplettera pajerna med sallader, grillade grönsaker och röror.

Det du ska tänka på att undvika om du har artros eller ledvärk är alltså inte maten egentligen. Den kan du njuta av så länge du håller dina rutiner i övrigt. Försök däremot att undvika att dricka så mycket alkohol, och håll dig borta från cigaretterna. Detta gäller framförallt om du har en operation av knä eller höft inplanerad.

Det finns alltså i regel ingen specifik mat att undvika vid artros. Framförallt inte när det kommer till enstaka tillfällen. Det är dina rutiner som skapar din hälsa – inte undantagen. Något som gör det lättare att hålla sig till rutinerna är påminnelser. Därför får du dagliga påminnelser via mail om du registrerar dig för artrosskolan Joint Academy. Ladda ned appen och kom igång med din behandling direkt.