Avatar for Joint AcademyJoint Academy

För Mats blev artrosbehandlingen kul med Joint Academy

Uppdaterad: april 16, 2020

Mats är 61 år och jobbar som elektriker i Malmö. Hans intressen ligger inte i det fysiskt aktiva utan han lägger hellre sin fritid på att lära sig japanska. Dottern bor nämligen i Tokyo, vilket har väckt intresset för språket.

Artrosen kom plötsligt

För lite mer än ett år sedan började Mats få besvär med sitt högra knä. Hans arbete hade under en längre period inneburit mycket jobb sittandes på knä och huk, vilket utlöste artrosen. Smärtan kom plötsligt och knät svullnade upp över en natt. Detta påverkade vardagslivet eftersom han började undvika de aktiviteter som var smärtsamma. Efter att ha dragits med besvären i 3-4 månader sökte han sig till vårdcentralen för att få diagnos och behandling. Det visade sig att han hade drabbats av artros. Han fick med sig ett program med sjukgymnastiska övningar, men de blev inte av.

Jag tyckte att 15-20 minuter varje dag var för mycket tid att lägga på övningarna. Det var tråkigt och energikrävande och jag kände inte att jag fick så mycket tillbaka, berättar Mats.

Skillnaden kom när han hittade Joint Academy.

Konceptet att behandla artros på 5 minuter om dagen kändes lättare att greppa än 15-20 minuter. Och det fungerade med appen blev det till och med roligt att träna några minuter om dagen, och smärtan försvann efter 5-6 veckor. Förutom övningarna så hyllar Mats också Maria, den fysioterapeut han har kopplats ihop med via Joint Academy.

Hon har varit ett väldigt bra stöd och har motiverat mig att fortsätta, vilket var särskilt viktigt i början, säger Mats.

Med dagliga påminnelser blev övningarna gjorda

De dagliga påminnelserna att göra övningarna har också gjort sitt. De har blivit en spark i baken, för att låna Mats ord. De och de peppande orden från Maria har varit förutsättningarna för att han skulle lyckas med behandlingen. Det har hjälpt honom att hitta en rutin. Idag ser han på morgonen vilka övningar han ska göra under dagen så att han är förberedd. 

Oftast gör han dem när han kommer hem från jobbet, men om övningen inte kräver att han ligger ned kan han göra dem direkt på arbetsplatsen. Mats har dessutom hittat en kollega som också använder Joint Academy. De jämför övningar och reslutat och peppar varandra att hålla igång, vilket gör behandlingen ännu roligare.

Mats kommenterar även lektionerna som presenteras i Joint Academy och menar att de gör sitt till för att fortsätta. 

Jag visste ingenting om artros innan jag själv drabbades, så att få kunskap om hur det är att leva med sjukdomen sporrar mig att fortsätta med övningarna varje dag, även om jag inte har ont längre. Det känns tryggt och motiverande, förklarar Mats.

Att behandlingen sker via en app tycker Mats bara är praktiskt.

Jag kan göra mina övningar var och när jag vill, och jag kan ställa frågor till Maria när jag behöver det, säger Mats.

Joint Academy har också väckt ett större intresse för andra appar med fokus på hälsa och livsstil. Idag använder Mats också en app för att hjälpa honom att gå ner i vikt.

Idag har Mats gjort sina övningar i Joint Academy varje dag under ett års tid. Det har inte bara gjort att han har blivit av med smärtan, utan också att han kan klara sig utan smärtstillande och kan undvika operation.

Jag gör mina övningar i Joint Academy med glädje, avslutar Mats.