Christine Arve

Medelhavskost vs. vegetarisk kost – vad är bäst för hjärta och kärl?

Uppdaterad: juni 5, 2019

Kost är viktigt för att vi ska må bra av flera anledningar. En av dem har att göra med hjärt- & kärlhälsa. Detta är viktigt att känna till även för den med artros, eftersom artros ökar risken för hjärt- & kärlsjukdomar. För att minska risken att drabbas kan man lägga om kosten. Två populära alternativ när det kommer till att göra hjärta och kärl friskare är medelhavskost respektive vegetarisk mat. Här sammanfattar vi en vetenskaplig jämförelse mellan dessa två alternativ.

Läs även mer om medelhavskost respektive vegetarisk kost på artros.org.

Hur en jämförelse mellan medelhavskost och vegetarisk kost kan gå till

Studien vi har använt oss av inkluderade 100 friska individer med låg till medelhög risk för hjärt- & kärlsjukdomar. Detta baserades på faktorer såsom övervikt, bukfetma, kolesterolvärden med mera. Individerna delades därefter upp i två grupper, där den ena gruppen blev tilldelad medelhavskost och den andra vegetarisk kost. Båda grupper låg på ett likvärdigt kaloriunderskott. Efter tre månader bytte de två grupperna kosthållning, varpå studien fortsatte i ytterligare 3 månader.

Man mätte bland annat BMI, midjemått, förhållandet mellan fett- och muskelmassa och blodprov vid tre tillfällen: innan studien påbörjades, efter de första tre månaderna samt när studien avslutades.

Läs vårt tidigare inlägg om hjärt- & kärlsjukdomar och artros.

Resultaten – vilken är den bästa dieten?

Både medelhavskost och vegetarisk kost visade sig minska kolesterolvärdet hos deltagarna i studien – men på olika sätt. Vegetarisk mat visade sig minska det “onda” kolesterolet LDL, medan medelhavsdieten minskade triglyceriderna i blodet. Både LDL och triglycerider ökar risken för hjärt- & kärlsjukdomar, vilket betyder att båda dieter är lika bra för hjärtat. När det kom till att gå ner i vikt, då? Även här var resultaten likvärdiga. Deltagarna gick i snitt ned 1,8 kg, där större av detta var fett. Skillnaden i BMI var marginell.

Slutsatsen av detta är att både medelhavskost och vegetarisk kost är hälsosamt på flera sätt. Detta beror troligen på att båda dieter innehåller stora mängder av frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter. Samtidigt begränsas mängden halvfabrikat, mättade fetter och raffinerat socker. Kan man följa någon av dessa dieter under några månader kan man därmed förbättra sin hälsa på flera plan.

Oavsett vilken kosthållning man har kan man förbättra sin hälsa ännu mer med hjälp av träning och fysisk aktivitet. Detta kan vara så enkelt som att stå upp och jobba, hoppa av bussen en hållplats tidigare eller parkera bilen längre bort från mataffären när man handlar. Trivs man bättre med planerad träning, i form av t.ex. promenader eller ett träningspass på gymmet, kan man givetvis ägna sig åt detta. För den som har artros kan behandlingen Joint Academy vara ett alternativ. Här får man enkla övningar som går att göra i hemmet på bara några minuter. Alla former av aktivitet är bra för både kropp och själ.