Christine Arve

Meditation hemma – ett effektivt verktyg för att minska stress

Uppdaterad: januari 3, 2019

Såhär i jultider är vi många som stressar mer än vanligt. Julklappar ska köpas, pepparkakor och lussebullar ska bakas, hemmet ska städas och pyntas, maten ska lagas och så vidare. Men julen är ju egentligen en tid för vila och omtanke. Så visa lite omtanke mot dig själv med hjälp av meditation hemma. Det är bra för både kropp och knopp!

Ont i leder och muskler på grund av stress

Stress är i grunden ett sätt för kroppen att få oss att prestera bättre. De flesta av oss förknippar nog stress med att ha för mycket att göra, men det är långt ifrån hela sanningen. Vi kan bli stressade av dåliga relationer eller i situationer vi inte känner att vi har kontroll över. Stress i sig är inte farligt och kan många gånger till och med vara positivt. Men långvarig stress kan leda till flera hälsobekymmer. Bland annat kan det orsaka smärtor i både muskler och leder. Framförallt är det vanligt att få ont i axlarna och nacken.

Som tur är finns det saker som kan hjälpa oss att hantera stress bättre. Fysisk aktivitet, tid för återhämtning och sunda relationer kan fungera som ett sorts immunförsvar mot stress. Att meditera hemma kan också fungera som ett sätt att koppla av och slappna av medvetet. Samtidigt är det viktigt att sova bra. I vårt tidigare inlägg kan du läsa mer om hur sömnen är kopplad till hälsan.

Så använder du dig av meditation hemma

Många tänker att meditation är att sitta på golvet med benen i kors och fokusera intensivt på något i flera timmar. Men meditation behöver varken ta lång tid eller vara svårt. En populär metod är att vara uppmärksam på andningen för att kunna slappna av. Det innebär att vem som helst kan meditera nästan var som helst. Det är exempelvis populärt med gående meditation, något som kan vara bra för den som har svårt att sitta still en längre period. Här får man också en bonus i form av fysisk aktivitet.

Den som vill försöka sig på meditation hemma kan börja med bara några minuter i taget. Kanske passar det att sitta på sängkanten innan du går upp på morgonen? Eller kanske föredrar du att varva ner innan sängdags? Hitta en tid på dygnet som passar dig och försök få det till en rutin. Och som författaren Dr. Sukhraj Dhillon säger det: “Du bör meditera i 20 minuter varje dag, förutom när du inte har tid – då bör du meditera i en timme.”

Andningsövningar för att minska stress

Okej, så meditation handlar om medveten avslappning – ofta med hjälp av andningen – men hur går det till egentligen? Det kan vara bra att börja meditera i en relativt ostörd miljö, framförallt i början. Antingen kan du sitta på golvet med benen i kors eller på en stol med fötterna på golvet och händerna i knät. Det viktiga är att du kan ha en bra hållning för att ge dina lungor möjlighet att arbeta optimalt. Försök att slappna av i hela kroppen, bortsett från de muskler som håller dig upprätt. Andas sedan in och ut genom näsan.

För att hålla kvar uppmärksamheten på andningen och inte låta tankarna vandra kan det hjälpa att räkna hur många sekunder varje andetag tar. Försök att andas in i fyra sekunder, hålla andan i två sekunder och andas ut i fyra sekunder. Oroa dig inte om det inte känns bra de första gångerna du försöker. Det är vanligt att bli rastlös – men det brukar ge med sig efter några gånger.

Om du både har artros och är stressad är det extra viktigt att hitta metoder att hantera stressen. Psykiska bekymmer kan nämligen förvärra symtomen vid artros. Har du höft- eller knäledsartros och vill ha behandling och stöd kan du ladda ner appen Joint Academy. Här får du både träning och utbildning om både artros och hälsa generellt. Allt koordineras av en fysioterapeut. Vill du istället läsa mer om artros kan du klicka dig in på artros.org.