Maria Blomqvist

Meditera dig till bättre hälsa

Uppdaterad: januari 2, 2019

Det fysiska välmåendet och det psykiska hänger ofta ihop men det är svårt att själv veta vad som kom först, hönan eller ägget. Det ska vi inte reda ut här och nu utan fokusera på vad som är bra för knoppen och själen. Eftersom artros i perioder kan vara mycket smärtsamt är det bra att även vara mentalt rustad.

Vårt första råd är naturligtvis att se till att påbörja din behandling med anpassade övningar så snabbt som möjligt och göra små livsstilsförändringar så att dina fysiska symtom från artros minskar. Men det är inte fel att även se om ditt psykiska välmående i övrigt också. Många har även en stressig vardag så även om du inte känner dig nedstämd så kan meditation och mindfulness vara aktuellt.

Vad vet vi om meditation?

Mindfulness är idag ett begrepp som många känner till och de senaste åren har det gjorts en del studier där man mätt effekten av regelbunden meditation. I korthet har man kommit fram till att känsloregleringen och impulskontrollen kan förbättras av mindfulness.

Man kunde också se att förmågan att styra sin uppmärksamhet förbättrades. Och för de som genomgick ett intensivare program förbättrade sin förmåga att särskilja uttryck utifrån bättre.

Vill du läsa mer om just den här studien kan du se hela artikeln i läkartidningen på den här länken.

Vill du testa meditation?

Idag erbjuder många, till exempel Medborgarskolan, meditationskurser. Men om du vill prova själv kommer här några enkla tips:

Avsätt tid varje dag för meditation, 10-20 minuter. Det är större chans att det blir av om du hittar en rutin för det.

Bestäm en avskild plats där du känner dig trygg, kanske sängkanten, en stol eller bara en kudde på golvet. Det ska vara bekvämt men utan risk att du somnar.

Ge det ett par gånger och håll ett öppet sinne.

Börja med att sluta ögonen och koncentrera dig på andningen. Låt inandningen och utandningen följa direkt på varandra. Att koncentrera sig på andningen är ett bra sätt att släppa dagens tankar.

Känn hur ansiktets muskler slappnar av och blir tunga och fortsätt nedåt i kroppen.

Återgå till att fokusera på andningen.

Om tankarna tränger sig på så låt dem komma utan att lägga värderingar i dem och återgå till att fokusera på andningen igen och försök uppleva ett lugnt sinne.

Ta några djupa andetag innan du åter öppnar ögonen igen.

Hoppas du hittar ett lugn i vardagen och i bästa fall upplever ökad koncentration och ett nöjt och närvarande sinne. Stanna upp i din vardag och tänk på det du har att vara tacksam över.