Maria Blomqvist

”Min balans har förbättrats och jag går mycket mjukare”

Uppdaterad: januari 11, 2019

Det var under en sommarsemester på Färöarna som Cathrine besvärades av sin artros för första gången. Hon visste just då inte vad som var orsaken men knät svullnade upp kraftigt och gjorde rejält ont efter en vandring uppför en brant backe. Hon hade tidigare mest känt av stelhet och knakningar i knäna men inte lagt någon större vikt vid det.

Läs också tidigare inlägg – Så känner du igen knäartros.

När hon sökte hjälp på sin vårdcentral för sitt onda knä, och fick diagnosen artros, blev hon förvånad eftersom hon trodde att det endast drabbade äldre eller mycket överviktiga personer. Cathrine har tre vuxna barn och ett barnbarn, är normalviktig, men med några kilo för mycket, enligt henne själv. Hon jobbar heltid på ett kontor och mycket tid går åt till pendling. Därför blir det många stillasittande timmar om dagarna.

– Övningarna är bra för mig och jag kanske skulle ha gjort det mycket tidigare i mitt liv. Generellt så mår jag fantastiskt mycket bättre, berättar Cathrine.

Digital artrosskola ett bra alternativ för Cathrine

Eftersom Cathrine jobbar på dagarna fungerar övningarna som hon får via nätet bäst. Hon har lagt in påminnelser på telefonen som kommer upp varje kväll. Eftersom övningarna bara tar ett par minuter passar Cathrine ibland på att göra dem när hon lagar mat eller tittar på TV.

Cathrine tyckte att det fungerade bra att hålla kontakt med fysioterapeuten via chatten under basprogrammet och att det syntes om man gjort övningarna eller inte. De dagar hon missar sina övningar tar hon vanligtvis igen så att hon ska kunna bocka i att de är gjorda.

– Min balans har förbättrats och jag går mycket mjukare. Jag gör de här övningarna varje dag och hinner jag inte kör jag dubbelpass. Så jag slarvar inte. Det är så väldigt enkla övningar, säger Cathrine.

Nu är Cathrines smärta nästan helt försvunnen men hon kommer att fortsätta med övningarna eftersom artrosen är bestående. Hon är glad att hon får sina övningar nu men önskar att hon hade fått information om att träna sina knän tidigare eftersom hon också har lite snedställda fötter som kan ha påverkat knäproblemen.

– Jag hade ont i knäna men övningarna fungerar bra och filmerna är tydliga. När jag skriver i kommentarsfältet att jag tycker att övningen är för lätt ser jag att jag får lite svårare övningar, säger Cathrine.

Du som har artros kan gå samma behandling som Cathrin. Du kan ladda ner appen även om du är osäker på om det är artros eller om behandlingen passar även dig. Första steget är en konsultation med en ortoped innan du påbörjar behandlingen.