Avatar for Joint AcademyJoint Academy

“Min målbild med behandlingen var att kunna leva ett normalt liv igen”

Uppdaterad: juli 28, 2020

Till vardags jobbar Mikael, 56 år, som försäljningschef, men på fritiden är han en engagerad idrottsledare inom basket. Mikael har i många år haft problem med knät och opererade det i början på 90-talet. Efter operationen fick Mikael erfara en hel del broskbildning som tryckte in mot menisken, och därför gick man in och tog bort det. För ungefär 2,5 år sedan fick Mikael så ont att han knappt kunde gå. Han röntgades, men därefter var det skralt med återkoppling från vården. 

Efter ett en tid dök tipset om digital artrosskola upp. Här berättar Mikael om sin resa och om hur det är att behandla artros via Joint Academy.

Intensiv smärta och insikten om digital artrosskola

– Smärtan har kommit och gått i många år, men år 2019 small det till ordentligt. Jag hade jätteont men försökte hålla igång så gott det gick. I september var smärtan intensiv och knät svullnade upp. Jag tog kontakt med mitt försäkringsbolag Euro Accident och hamnade därefter hos en idrottsspecialist. Där konstaterades det att jag hade artros och knät tömdes på en deciliter ledvätska. Därefter följde jag upp med Euro Accident som tipsade om artrosskola och att hjälp fanns att tillgå digitalt, inleder Mikael.

Innan Mikael blev diagnostiserad med artros visste han knappt något om sjukdomen; han hade hört talas om den, men förstod inte vad den innebar. Mikael läste på om artros och Joint Academy och började omgående jobba med de övningar han fick. I början tyckte han att det var väldigt tungt.

– Första gången jag gjorde övningar – där jag skulle resa mig upp från en stol – lyckades jag utföra åtta resningar på en halv minut och jag hade fruktansvärt ont. Där och då insåg att det skulle krävas mycket träning, så jag körde på ganska ordentligt med de övningar jag fick, fortsätter Mikael.

“Du har inte en tillstymmelse till brosk kvar”

Successivt blev Mikael bättre och återigen träffade han en idrottsspecialist. Även denna gång tömde man knät på ledvätska – men denna gång gick man in ännu längre med nålen och ytterligare en deciliter tömdes. Vid detta tillfälle togs även röntgenbilder och via dessa bekräftade man att det inte fanns någon tillstymmelse till brosk i knät då detta var helt helt bortslitet.

Efter besöket hos idrottsspecialisten fortsatte jag göra övningarna via Joint Academy och nu märkte jag att smärtan började avta ordentligt.

– Trots att brosket i mitt knä är borta så vill jag vänta med operation så länge som möjligt. Dessutom tycker specialisterna att jag ännu är för ung för att opereras. Så, efter besöket hos idrottsspecialisten fortsatte jag göra övningarna via Joint Academy och nu märkte jag att smärtan började avta ordentligt, säger Mikael.

Framstegen börjar synas

Idag haltar Mikael nästan ingenting när han går. Han kan till och med gå långa promenader, till skillnad från förut då knät inte orkade det. När Mikael går riktigt långt kan obehaget ibland göra sig påmint, men det är aldrig så pass illa att han till exempel inte kan sova på nätterna på grund av smärtan.

Jag ser stora framsteg – exempelvis att jag nu kan gå fyra, fem kilometer. Tidigare kunde jag inte ens gå ut med hunden.

– Jag försöker göra övningarna varje dag och jag gör dem innan jag går till basketträningen –  alltså mellan jobb och träning. Övningarna är också bra att göra när man har en stund över, så man slipper bli så stillasittande. De dagar jag varit ute och gått länge brukar jag inte göra mina övningar – istället kör jag dubbla pass dagen efter; detta i samråd med min fysioterapeut Emelie. Och på tal om Emelie så har jag meddelat henne att jag ser stora framsteg – exempelvis att jag nu kan gå fyra, fem kilometer. Tidigare kunde jag inte ens gå ut med hunden, berättar Mikael.

Mikael berättar att han tycker det är skönt att det plingar till i telefonen varje dag så han blir påmind om att göra sina övningar. Dessutom uppskattar han veckouppföljningen varje fredag som summerar hur veckan varit.

– Jag har använt Joint Academy i över ett halvår nu, så det betyder att jag tycker det fungerar bra. Jag hade nog inte tagit mig tiden, på samma sätt, att gå på fysiska besök hos en fysioterapeut. Något annat som jag tycker är väldigt positivt med Joint Academy är kontakten med min fysioterapeut Emelie. Till henne kan jag skriva av mig och hon svarar snabbt – vi har en kontinuerlig dialog helt enkelt, fortsätter Mikael.

Förut, precis i början, låg jag på 8-9 i smärtnivå. Idag pendlar det mellan 1-2 i förhållande till hur det har varit.

Att gilla läget och se till vad man faktiskt har

Mikael, som alltså inte har en tillstymmelse till brosk kvar i knät, har förstått att hans artros är av modell värre, till skillnad från hur många andra har det. 

– Sen jag fick artros har jag inte samma möjligheter att röra mig och jag kan inte längre springa eller spela innebandy. Det är såklart tråkigt, men jag klarar mig; jag behöver ingen käpp när jag går, smärtan är inte konstant, ibland gör det ont, men ibland är det också helt okej. Jag har dock insett att det hade underlättat att komma till Joint Academy betydligt tidigare i min smärtresa, förklarar Mikael.

När det kommer till frågan kring operation har Mikael diskuterat detta med sin granne som arbetar som chefsortoped. Grannen menar att operation bör undvikas  så länge Mikael inte har problem att leva sitt vardagsliv utan hjälpmedel.

Dessutom har jag slutat ta smärtstillande, vilket jag gjorde i början.

– Det som gör mest ont är svullnaden. Men förut, precis i början, låg jag på 8-9 i smärtnivå. Idag pendlar det mellan 1-2 i förhållande till hur det har varit. Förut var det tufft att bära jobbväskan eller matkassar. Idag kan jag göra det utan bekymmer, så det har underlättat vardagspusslet. Dessutom har jag slutat ta smärtstillande, vilket jag gjorde i början, säger Mikael.

Med målbilden att kunna leva ett normalt liv

I samband med diagnosen har Mikael skaffat sig en betydligt mer aktiv livsstil och lagt om sin kost. Detta har lett till att Mikael gått ned 17 kilo sedan årsskiftet 2019-2020.

Jag tycker att denna behandling överträffat det mesta.

– Min målbild med behandlingen var att kunna leva ett normalt liv igen; ta en promenad med hunden och reducera smärtan. Målet var alltså inte att bli 100% återställd. Det var viktigt för mig att ge behandlingen en ärlig chans då jag hade hört att den skulle hjälpa, berättar Mikael.

Att bli positivt överraskad av en behandling

Idag har Mikael en helt annan respekt för sjukdomen. Dessutom är han positivt överraskad över behandlingen, då han innan han började inte hade särskilt höga förväntningar.

– Jag trodde jag skulle behöva träffa en fysioterapeut fysiskt, men så var inte fallet. Jag träffade Emelie digitalt och hon har varit och är väldigt insatt i mitt ärende och förstår hur allt ligger till. Emelie har dessutom sagt att hon, när det blir tal om operation, ska vara artrosexpert för min läkare och göra upp en tydlig plan tillsammans med denne, avrundar Mikael. 

Jag skulle definitivt rekommendera andra som har liknande problem att testa Joint Academy.

– Jag tycker att denna behandling överträffat det mesta. Gensvaret och dialogen runt alltihop har varit väldigt bra och jag skulle definitivt rekommendera andra som har liknande problem att testa Joint Academy, avslutar Mikael.

Tack så mycket, Mikael! 

Gör som Mikael och minska din ledsmärta: