Christine Arve

Mindre vikt minskar belastningen på knäna vid artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

En studie publicerad under 2017 visar att personer med artros som är överviktiga eller har fetma kan minska belastningen på knälederna genom att gå ned i vikt.

Mindre vikt = mindre artros?

Enligt en studie publicerad under 2017 kan viktminskning hos överviktiga personer minska belastningen på lederna, mer specifikt på knäna, och därmed också minska framfarten av artros. Detta beror antagligen på att mer vikt lägger mer belastning på de bärande lederna (såsom höfter, knän och rygg) och när vikten minskar så minskar även belastningen på lederna. Dessutom innebär övervikt och fetma en ökad risk för inflammationer i lederna, en risk som också minskar i samband med viktminskning.

Studien följde 640 personer med mild eller måttlig artros under 48 månader (4 år). Personerna delades in i tre grupper: de som minskade sin kroppsvikt med mer än 10 procent, de som minskade sin vikt med 5-10 procent och en kontrollgrupp som behöll samma vikt. Resultaten visade att ju mer vikt deltagarna i studien gick ned, desto mer minskade de tecken som artrosen lämnat på brosket. Men det var inte bara brosket som påverkades positivt utan även menisken, som fungerar som stötdämpare i leden. Knäleden fick alltså inte bara ta emot mindre belastning av kroppsvikten utan blev också bättre på att ta emot belastning.

Stark länk mellan livsstil och artros

Samma studie, liksom många andra studier om artros, påpekar också vikten av träning och att stärka knät. För att göra detta krävs ett individuellt träningsprogram som passar varje persons utgångspunkt och mål. Detta kan både användas för att förebygga artros och som artrosbehandling.

För att gå ned i vikt på ett hälsosamt och hållbart sätt krävs förändringar i livsstil, för det mest effektiva sättet att förbättra både hälsa och artros är att förändra något som görs varje dag. Typexempel på den här typen av förändringar är träning och kosthållning. Tyvärr är båda kända för att vara svåra att förändra i längden. Men det behöver faktiskt inte röra sig om speciellt stora förändringar, som att plötsligt börja gå till gymmet flera dagar i veckan och bara äta sallad. Börja istället smått, så blir det lättare att hålla fast vid. Några minuters träning om dagen och lite mer grönsaker på tallriken eller som mellanmål kan göra underverk, både för din artros och din hälsa generellt.

Ibland behövs också hjälp och stöd från en utomstående. Detta kan vi på Joint Academy erbjuda i vårt digitala behandlingsprogram för höft- och knäledsartros. Du har regelbunden kontakt med din personliga fysioterapeut som koordinerar din behandling och svarar på dina frågor. Samtidigt får du ett behandlingsprogram med fysiska övningar som förbättrar din artros. Registrera dig idag så kan du märka skillnad redan om några veckor!