Christine Arve

Ledvärk? Här är våra tips för mindre ont i lederna!

Uppdaterad: januari 2, 2019

En av många sjukdomar som orsakar ledvärk är artros. Många tror att det bara är att stå ut med smärtan, men som tur är finns det hjälp att få.

Artros kan vara orsaken till din ledvärk

En sjukdom som orsakar ledsmärta för många är artros. Sjukdomen gör att brosket i lederna bryts ned, vilket gör att benändarna glider sämre mot varandra. Detta orsakar smärta som ofta kommer smygandes. Andra vanliga symtom är stelhet och svullnad. Det positiva med artros är att ledvärken som sjukdomen orsakas faktiskt kan behandlas!

Det finns givetvis andra orsaker som kan göra att du får ont i lederna. Det kan röra sig om allt ifrån olika skador till sjukdomar som reumatism. Däremot är artros världens vanligaste ledsjukdom och drabbar ungefär en fjärdedel av alla över 45 år, så med det i åtanke är det inte orimligt att det är just artros som är problemet. Här kan du läsa mer om andra orsaker till ledsmärta.

Vad du kan göra för att minska din ledvärk

Om det är artros som är orsaken till att du har ont i lederna är det bra att tänka på hur du belastar dina leder. Prova att variera din arbetsställning på jobbet. Kanske kan du stå upp under perioder istället för att sitta hela dagen? Om du har ett fysiskt jobb är det istället bra att ta pauser med jämna mellanrum. Det finns också vissa hjälpmedel du kan använda för att underlätta i vardagen.

Det pratas mycket om kost och naturläkemedel mot ledsmärta. Det har dock inte gått att bevisa att den här typen av behandling ger någon smärtstillande lindring. Troligtvis handlar det om placebo, snarare än någon verklig effekt. Prova istället den typ av värktabletter som finns i mataffären, som Alvedon, Ipren eller Panodil.

Fysisk aktivitet hjälper mot ledsmärta i flera former, men framförallt mot artros. Detta beror på att starkare muskler kan hjälpa till att avlasta den drabbade leden. Dessutom stimulerar träning brosket att reparera sig självt, vilket även det minskar ledsmärtan. Fysisk aktivitet kan också bidra till viktnedgång, vilket i sin tur kan påverka ledhälsan positivt (läs mer här).

Om du har ont i höften eller knät kan Joint Academy vara ett alternativ för dig. Det är en digital artrosbehandling som bygger på fysisk aktivitet i kombination med utbildning. Du får en personlig fysioterapeut som handleder dig genom hela programmet.