Maria Blomqvist

Minska skaderisk med bålträning som passar dig med artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Bålstyrkan är inte bara viktig för de som har artros utan det är något alla människor har nytta av i vardagslivet. Med bålstyrka så menar jag både raka, sneda och de inre magmusklerna. Magstyrka kan tränas på många sätt. För att komma åt de inre magmusklerna kan man tänka på att inkludera statiska och enkla övningar.

En stark bål hjälper din balans, skyddar din rygg och förebygger skador i den. Förutom det hjälper bålstyrkan även dig att prestera bättre om du utövar någon form av träning oavsett om det är yoga, dans, bollsporter eller promenader.

Övningar för inre och sneda magmuskler

Tidigare i år kunde du läsa om tre övningar för en starkare mage, läs om dessa här. Dessa passar naturligtvis alla även de som inte har artros.

Om du har väldigt ont av artros i höfter och knä kan det vara skönt att träna sittandes. så vi vill  även tipsa om en sittande övning som du kan göra med hjälp av en pilatesboll. Har du ingen pilatesboll går det även bra att göra sittandes på en vanlig stol men då utan balansmomentet.

Sitt ner så du har ungefär 90 grader i knäna och tänkt på din hållning. Rak i ryggen och sjunk ner med axlarna. Hitta magstödet genom att lägga handen på magen och blås ut luft snabbt genom näsan. Försök att hålla där. Sedan lyfter du ena foten en liten bit från golvet och håller ett par sekunder innan du sätter ner foten och tar nästa fot.
Vill du göra det svårare så lyft båda fötterna en bit från golvet. Men det kräver en hel del övning om du gör detta på en pilatesboll så var försiktig.

Efter en promenad eller dina övningar för artros kan vara ett bra tillfälle att komplettera med en magövning. Har, eller misstänker du, artros i höft eller knä kan du registrera dig för Joint Academy för att få ett komplett behandlingsprogram och personlig fysioterapeut direkt i din telefon.