Christine Arve

Nyttig mat – vad är det för den som har ont i lederna?

Uppdaterad: maj 2, 2019

Trots att det pratas mycket om antiinflammatorisk kost och superfoods finns det tyvärr inga magiska livsmedel. Det finns idag ingen trovärdig forskning som kan visa att kost kan göra att man får mindre ont i lederna. Men det betyder inte att man inte tjänar på att tänka på vad man äter. Nyttig mat kan bidra till ens allmänna välmående. Dessutom kan en mer hälsosam kosthållning göra att man går ner i vikt, vilket kan minska belastningen på lederna.

Vad är nyttig mat?

Vad som är en hälsosam kosthållning varierar stort från individ till individ. Det som är nyttig mat för en person behöver inte vara det för någon annan. Ett tydligt exempel på detta är intolerans och allergi. Någon som är laktosintolerant mår exempelvis mycket dåligt av att dricka ett glas mjölk, medan samma glas mjölk kan vara hälsosamt för någon annan. Det kan också handla om psykologiska faktorer som gör att man inte mår bra av en kosthållning som annars, sett till kroppen rent biologiskt och fysiologiskt, skulle vara nyttig.

Bortser man från dessa faktorer finns det dock vissa gemensamma drag för vad som är nyttig mat för oss som människor. Vi behöver exempelvis en avvägning av kolhydrater, protein och fett. Vilka mängder av vad som man mår bra av som individ kan dock variera. På samma sätt mår vi bra av att äta mycket grönsaker, frukt och bär. På det här sättet får vi nämligen i oss vitaminer, mineraler och fibrer, vilka alla är viktiga för vår hälsa. Utan vissa viktiga vitaminer fungerar våra kroppar inte som de ska. Nyttig mat är därmed delvis individuellt, men är grundat i variation och 

Läs mer om vitaminer och artros.

Kalorisnål mat är inte samma sak som nyttig mat

Något som är väldigt vanligt idag är att likställa viktminskning med hälsosamt. Det är dock viktigt att poängtera att det är långt ifrån likhetstecken mellan nyttig mat och kalorisnål mat. Kalori är ett mått på energi. Ju mer kalorier, desto mer energi får du alltså i dig. Utöver kalorier handlar nyttig kost också om näringsämnen. När man pratar om den här skillnaden använder man ofta begreppen energitäthet och näringstäthet.

Energitäthet innebär att ett livsmedel innehåller mycket energi per 100 gram. Detta mäts i form av kalorier. Den mest energitäta typen av livsmedel är fett, som finns i exempelvis smör, olja och ost, men även avokado. Vill man gå ner i vikt kan det vara bra att ha en uppfattning om vilka livsmedel som är energitäta för att kunna balansera tallriken på ett bra sätt. Man bör dock inte undvika dessa helt, då de ökar mättnadskänslan samtidigt som de ofta är näringsrika. 

Läs mer om att räkna kalorier.

Näringstäthet är istället ett mått på hur mycket näring som finns i det vi äter. Här räknar man exempelvis in vitaminer, mineraler, antioxidanter med mera. Exempel på näringstäta livsmedel är fisk, ägg, bär, grönsaker och rotfrukter – dvs. vad vi generellt anser vara nyttig mat. Mat som istället har låg näringstäthet är bakverk, godis och läsk. Den här typen av livsmedel innehåller mycket energi utan att ge speciellt mycket näring. I dagligt tal pratar man här ofta om ”tomma kalorier”. För att vi ska må bra är det viktigt att vi får i oss näringstäta livsmedel. Det hjälper oss exempelvis att sova bra, hålla ett jämnt humör och fokusera lättare. Vi håller oss dessutom friska längre.

En hälsosam kosthållning

Oavsett om man har ont i lederna eller inte så kan man öka sin hälsa med hjälp av rätt kost. Vad rätt kost är kan dock som sagt vara individuellt. Kanske mår just du bättre av medelhavskost? Eller kanske föredrar du att äta vegetariskt? Oavsett vad som passar dig, ditt mående och din livsstil är det viktiga att du kan behålla en hälsosam livsstil i det långa loppet. Ett tips som kan hjälpa på vägen är att tänka på att äta mer näringstäta livsmedel, istället för att fokusera på att äta mindre av vissa saker. Tänk mer på variation och mindre på begränsningar och regler.

För att må så bra som möjligt såväl psykiskt som fysiskt bör man också ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet. Det behöver inte vara väldigt jobbigt eller tidskrävande om du inte vill det. Kanske handlar det om en kort morgonpromenad? Eller kanske är det övningarna från Joint Academy? Bara några minuter om dagen gör stor skillnad.