Christine Arve

Artros, reumatism eller infektion? Olika orsaker till ledsmärta

Uppdaterad: januari 2, 2019

En stor del av befolkningen har mer eller mindre ont i lederna. Fler och fler drabbas och det blir också vanligare med stigande ålder. För många finns det dock riskfri hjälp att få som varken kräver speciellt mycket tid eller pengar. För att kunna få rätt behandling är det dock viktigt att förstå vad orsaken till smärtan är och ställa en diagnos. Just ledbesvär kan ha flera orsaker, så att prata med en läkare eller fysioterapeut är ofta att rekommendera.

Knakande leder, ledvärk eller ont i knät vid belastning? Det kan vara en ledsjukdom

Här listar vi några möjliga anledningar till dina besvär. Om du känner igen dig i någon av beskrivningarna kan det vara värt att ha en konsultation med en specialist. Detta kan du antingen göra genom att besöka din vårdcentral eller ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. Om du misstänker att du har artros kan du ladda ned appen Joint Academy och få kontakt med en ortoped direkt.

Ledvärk som bieffekt vid infektion

Vissa infektioner kan göra att du får ont i lederna även om det inte är det primära symtomet. Du kan till exempel märka av det om du är förkyld, febrig eller har en tarminfektion. Den här typen av ledvärk brukar försvinna samtidigt som sjukdomen, vilket innebär att den läker fort. Ibland kan infektionen dock sitta i under flera månader.

Tecken på artros / överbelastning

Sjukdomen artros hör tätt ihop med överbelastning av brosket i leden och tar sig uttryck i ömma leder. Andra symtom kan vara stelhet och knakande eller knastrande i leden. För att lära dig mer om tecken på artros kan du läsa vårt tidigare inlägg eller klicka här.

Ledgångsreumatism – drabbar mindre leder

Reumatism börjar oftast i mindre leder (som händer eller fötter) och leder, förutom smärta, till svullnad och ibland värme. Det här är en inflammatorisk sjukdom som inte bara påverkar lederna utan som också kan skapa problem i exempelvis blodkärl eller lungsäcken.

Gikt / pseudogikt ger plötslig ledvärk

Om du får plötsligt ont i dina leder kan det vara gikt. Den här sjukdomen drabbar oftast stortån, men fotleder, handleder, hälar och armbågar kan också påverkas. Pseudogikt påminner mycket om gikt men drabbar oftare knäleden.

Olika inflammatoriska systemsjukdomar

Vissa sjukdomar som ibland förväxlas med reumatism kan ge ledbesvär. Exempel på dessa kan vara SLE, som kan yttra sig på flera olika sätt och varierar från person till person, eller systemisk skleros, som påverkar bindväven. Även om de är allvarliga är de också ovanliga och brukar ge symtom från andra organ, så om ditt enda symtom är ledvärk behöver du inte oroa dig.

Andra sjukdomar

Flera andra sjukdomar kan också ge ont i lederna, såsom diabetes, psoriasis, depression och olika tarmsjukdomar, men ledvärk är sällan det första eller enda symtomet.

Oavsett vad just din ledvärk beror på så är du inte ensam – och det finns hjälp att få! Något som ofta hjälper och som du kan börja med redan idag att röra på dig. Genom regelbunden rörelse kan du både förebygga och behandla din smärta. Dock bör du fortfarande konsultera med en specialist i ämnet. Ladda ned appen Joint Academy om du misstänker att du har knä- eller höftledsartros. Du får också ett behandlingsprogram som är anpassat till dig och som bara kräver några minuter om dagen.