Christine Arve

Hur olika träningsformer kan förbättra din artros

Uppdaterad: december 28, 2018

Oavsett om du har artros eller inte är det viktigt att hålla igång. Både kondition och styrka är nämligen viktigt för en god hälsa. Men varför är det så viktigt att träna på olika sätt?

Vikten av styrka vid artros

Att ha starka muskler är viktigt för att du ska kunna bära upp din kropp på ett bra sätt, något som blir ännu viktigare om du har artros i knät eller höften, men även i ryggraden. De här lederna bär nämligen upp en stor del av din kroppsvikt och behöver vara starka för att kunna göra det på ett bra sätt.

Starka muskler kan också hjälpa till att avlasta den drabbade leden, så se till att träna upp dina ben om du har ont i knät eller höften. Detta kan du göra även om du inte har uttalad eller diagnostiserad artros eftersom det fungerar lika bra som förebyggande behandling. Så var inte rädd att ta dig till gymmet och börja styrketräna, men ta gärna hjälp av en PT för att få in rätt teknik.

Få mindre stela leder med rörlighetsträning

Det första tecknet på artros är stelhet, vilket är varför det är lika viktigt att öva upp rörligheten som det är att förbättra styrkan. Det här kan ta längre tid, men det är viktigt att du inte stressar fram resultat. I så fall riskerar du att ta i för hårt och skada dig istället. En bra träningsform för att förbättra rörligheten är yoga, där du också får lära dig att vara i nuet och inte stressa.

Det kanske inte känns så viktigt med rörlighet, men stela leder påverkar livet mer än du kanske först tror. Om du drabbas av artros kan du till exempel märka av att det blir svårare att gå och att du får ta kortare steg eller att det inte längre går smidigt att böja sig ned. Försök därför att lägga lite tid på din rörlighet och inte ta den för given!

Tänk på hjärtat också!

Kondition är ett uttryck för syreupptagningsförmåga relaterat till kroppsvikt. Konditionen är viktig för oss av flera anledningar, bland annat för att minska stresshormoner, behålla ett friskt hjärta och blodkärl, motverka urkalkning av skelettet och förbättra vår koordination (dvs. vår rörelsekontroll). Dessutom ökar vår mentala funktion och känsla av välbefinnande. Så konditionsträning är helt klart viktigt för att vi ska må så bra som möjligt!

Vi får sämre kondition med åldern, dels eftersom vår muskelmassa minskar och fettmassan ökar och dels för att vi helt enkelt inte får samma effekt av träningen längre. Undersökningar visar också att endast 30% av den vuxna befolkningen har “god kondition” och är tillräckligt aktiva – så de flesta av oss kan och bör träna mer än vad vi gör.

För ett enkelt och skonsamt träningsprogram som passar nybörjare såväl som vältränade personer kan du registrera dig för den digitala artrosskolan Joint Academy. Du får tillgång till en personlig fysioterapeut och kan behandla din höft- eller knäledsartros var- och när du vill.