Maria Blomqvist

Ont i höften kan vara artros

Uppdaterad: december 28, 2018

Problem med att ha ont i höften är väldigt vanligt och brukar uppstå på en sida i taget. Det första symtomet på artros i höftleden brukar vara svårigheter att vrida benet utåt, så om du upplever detta (tillsammans med smärta och/eller stelhet) kan det vara artros. Om du har en nära släkting med artros, är överviktig eller idrottar på elitnivå ökar sannolikheten än mer. Om du vill lära dig mer om hur artros uppkommer kan du läsa vårt tidigare inlägg.

I början märker du förmodligen mest av smärtan när du belastar leden, men i takt med att tiden går ökar också besvären. Så småningom kan det göra ont även i vila. Smärtorna kan antingen komma specifikt från ljumsken eller mer diffust i övre delen av låret.

Det här kan du göra om du har ont i höften

Med hjälp av specifika övningar kan du på egen hand minska symtomen. Övningen “Höftstärkaren” (se bild ovan) kan exempelvis vara ett bra alternativ om du har ont just i höften, men nästan alla former av aktivitet är bra för att reparera brosket och minska symtomen – så länge du gör dem med rätt teknik. Kom bara ihåg att inte anpassa dig för mycket till din minskande rörlighet eftersom kroppen bara kommer bli stelare annars.

Om det gör alldeles för ont att träna kan receptfria smärtstillande vara ett alternativ, men använd dem bara som ett komplement till träning och inte en ersättning. Träning ger dig mycket mer tillbaka, och ger dessutom bättre resultat i längden, än tabletter.
Det viktigaste för dig att veta är att det finns behandling. Klicka nedan för att ladda ner Joint Academy och komma igång redan idag.