Sarah Jaxell

Pepparkakor åt alla!

Uppdaterad: januari 3, 2019

Visst finns det ett nöje i att få göra något själv helt från grunden, och det är klart att du kan göra egen pepparkaksdeg. Det är enkelt och går snabbt! Degen tar 15 minuter att sno ihop och sen får den vila för sig själv i kylskåpet i ungefär ett dygn.

Det här är ett recept på pepparkaksdeg som går att variera efter tycke, smak och allergier. Du kan dessutom göra den helt ekologisk. Om du gillar dina pepparkakor lite kryddigare tar du en större mängd kryddor. Mandelmjöl ger en nötig smak och du kan byta ut vetemjöl mot majsmjöl om du vill ha kakorna glutenfria. För nötallergiker byter du ut mandelmjölet mot annat mjöl. Det finns många sorter att välja på i butikerna!

Det du behöver till pepparkaksdegen är:

2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl komjölk, havremjölk eller nötmjölk
125 gr smör eller mjölkfritt smör
¾ -1 msk malen kanel
¾ -1 msk malen ingefära
¾ -1 msk malen kryddnejlika
¾ -1 msk kakao
1 msk bakpulver (eller ½ msk bikarbonat)
1,5 dl mandelmjöl och ca 6 dl vetemjöl

För glutenfritt alternativ, fördela mjölsorterna så här: 3 dl mandelmjöl och 3,5 dl majsmjöl.

Gör så här:

1. Blanda ihop strösocker, sirap och valfri mjölk i kastrull och låt koka upp. Dra kastrullen från spisen.

2. Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Tillsätt kryddorna. Häll över sockerblandningen och rör tills smöret har smällt. Låt svalna lite.

3. Blanda bakpulver (eller bikarbonat), mandelmjöl och vetemjöl eller majsmjöl och rör ner det i smeten. Arbeta ihop degen. Den blir lite lös i konsistensen, men sväller under tiden den vilar.

4. Ställ degen svalt i ca 1 dygn.

5. Sätt ugnen på 200 grader. För deg med vetemjöl: Ta till lite extra vetemjöl om det behövs till utkavlingen. Kavla den kalla degen så tunn du vill ha den och ta ut pepparkakor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. För glutenfri deg: Kavla degen mellan två bakplåtspapper då den har lite svårare att hålla ihop. Skär fyrkanter efter gräddning.

6. Grädda i 4-8 minuter beroende på hur tjocka kakorna är och hur mörka och knapriga du vill ha dem.

7. Låt kakorna svalna på galler efter gräddning.

Ät och njut!