Christine Arve

Protesoperation som artrosbehandling är inte så enkelt som du tror

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att operera in en protes känns för många med ledbesvär som ett enkelt sätt att bli av med smärtan i knät, men det är varken det första eller nödvändigtvis det bästa steget för att behandla artros.

Operation inte alltid bästa alternativet för artrosbehandling

Visst fungerar operation av knäleden utmärkt för många när det kommer till att minska smärtan och öka funktionen i leden, men trots att vi i västvärlden utför ett oräkneligt antal operationer av den här typen varje år så är kirurgi aldrig riskfritt. All typer av ingrepp i kroppen medför exempelvis risker som infektioner och blodproppar, och när det kommer till större ingrepp kan även bieffekter av starka läkemedel förekomma.

Operation är inte heller rekommenderat för personer som fortfarande är unga när de drabbas av sin artros. Detta beror på att en protes har en livslängd på några decennier innan den behöver bytas ut vilket innebär att risken för att ännu en operation behövs för att sätta in en ny protes ökar. Därmed rekommenderas operation främst till personer över i alla fall 65 års ålder.

Inte lika bra effekt av protes som artrosbehandling vid mild artros

Två stora studier som publicerades år 2014 visade att knäprotes vid artros ger bäst resultat för de som inte bara lider av mycket smärta utan som också har mycket nedsatt funktion och har svårt att klara vardagslivet. Det innebär alltså att du troligen är i större behov av protes som behandling för din artros om du har mycket stora svårigheter att gå i trappor, resa dig upp från sittandes eller gå utan hjälpmedel och därmed inte klarar av ditt vardagsliv som vanligt.

För att avgöra om protes är ett bra alternativ för just dig måste du prata med en ortoped, men vi på Joint Academy rekommenderar att du även pratar med en fysioterapeut och ger träning ett försök. Siffror från BOA (Bättre Omhändertagande av patienter med Artros) visar nämligen att endast ett fåtal av de som genomgår operation för artros har träffat en fysioterapeut innan ingreppet – något som är långt ifrån optimalt med tanke på att målet är att alla som genomgår operation för artros också ska ha genomgått ett träningsprogram tillsammans med en fysioterapeut.

Träning ett bättre alternativ som första artrosbehandling

Oavsett vilken typ av besvär du har och hur svåra de är bör operation inte vara det första steget i din artrosbehandling. Istället består grundbehandlingen av artros av specifik träning i kombination med utbildning om sjukdomen. Detta har visat sig ge bättre effekt än smärtstillande läkemedel i längden och många blir till och med helt fria från sina symtom!

För en digital artrosskola som följer Socialstyrelsens riktlinjer för artrosbehandling kan du registrera dig för Joint Academy. Du kan boka ett samtal för diagnos med en ortoped direkt via oss och får sedan ett personligt behandlingsprogram för din höft- eller knäledsartros.