Christine Arve

Fettförbränning på specifika ställen, så kallad punktförbränning

Uppdaterad: april 10, 2019

Det är ofta vi ser träningspass som utlovar fettförbränning i form av mindre bukfett eller “gäddhäng”. Till sin hjälp får man övningar som fokuserar på de specifika kroppsdelarna. Men går det att bränna fett på magen genom att göra sit-ups? Eller att minska mängden fett på överarmarna genom att göra hantelcurls? I dagens inlägg pratar vi om punktförbränning: att bränna fett på specifika ställen på kroppen.

Går det att bränna fett på magen specifikt?

Det går givetvis att bränna fett på magen, det vet vi alla. Det som däremot inte är möjligt är att bränna fett enbart på magen. På samma sätt går det inte heller att välja att bränna fett på armarna, låren eller andra ställen. Man kan helt enkelt inte välja vilket fett som försvinner när man går ner i vikt. Däremot är just bukfett ofta lättare att bli av med, eftersom det i större utsträckning handlar om levnadsvanor.

Stress är exempelvis en stor bidragande faktor till att fettet samlas kring midjan. Genom att ta itu med detta kan man därmed må bättre psykiskt och, som följd av det, även fysiskt. Värt att veta är att flera saker kan orsaka stress. Blodsockerfall kan t.ex. göra att kroppen utsöndrar stresshormon. Att äta varierat och regelbundet är därför inte endast positivt för hälsan generellt, utan kan också hjälpa till att minska kroppslig stress.

Läs om meditation i vårt tidigare inlägg.

Hur ökar man sin fettförbränning och/eller minskar midjemåttet?

Att gå ner i vikt handlar i grund och botten om att göra av med mer energi än man får i sig. Detta kan göras på många olika sätt, som är mer eller mindre långsiktiga och fungerar bättre eller sämre för olika individer. Vissa trivs bättre med att öka sin fysiska aktivitet i form av vardagsmotion och/eller träning, samtidigt som de fortsätter äta som vanligt. Andra tycker det är lättare att lägga om kosten.

Ett sätt att både göra av med mer energi i stunden och samtidigt öka sin fettförbränning i det långa loppet är styrketräning. Muskelmassa använder mer energi än fettvävnad, så genom att öka muskelmassan går det att öka mängden energi man behöver per dag. Samtidigt tar muskelmassa mindre plats per kg, vilket innebär ett minskat midjemått trots bibehållen vikt. Att punktförbränning inte fungerar innebär därmed inte att man behöver sluta göra styrkeövningar som riktar in sig på det område där man vill bränna fett.

Starkare muskler som bättre kan bära upp kroppsvikten har en positiv effekt vid ledvärk. Anpassad träning är därför rekommenderad behandling vid artros. För att påbörja en artrosbehandling där du får hjälp med specifika övningar av en personlig fysioterapeut kan du ladda ner appen Joint Academy. Vi finns på både App Store och Google Play.

Läs mer om artros på artros.org.