Christine Arve

Räkna kalorier – hur gör man och är det bra för viktminskning?

Uppdaterad: mars 21, 2019

Våra kroppar förbrukar energi oavsett vad vi gör, eftersom våra organ behöver bränsle för att fungera. Det här bränslet får vi i oss i form av mat. För att veta hur mycket energi vi får i oss kan vi räkna kalorier. Kalori är nämligen ett mått på hur mycket energi som finns i olika livsmedel. För att vi ska kunna använda oss av detta behöver vi dock inte bara ha koll på hur mycket kalorier som finns i olika livsmedel, utan också även vår egen kaloriförbrukning.

Hur många kalorier per dag ska man äta egentligen?

Det finns inget universellt svar för hur många kalorier per dag man behöver. Det skiljer sig exempelvis mellan män och kvinnor. En individ med mer muskelmassa har också en högre kaloriförbrukning än någon med mer fettmassa. Detta beror på att muskler använder sig av mer energi än fettvävnad. Det går alltså att öka sin kaloriförbrukning genom att öka sin muskelmassa!

För att veta ungefär hur många kalorier man ska äta per dag behöver man först räkna ut sitt kaloribehov. Det är svårt att få ut de exakta siffrorna för detta, men det går att göra en uppskattning. Det som tas med i beräkningen är basalförbränning, vardagliga aktiviteter och träning. Med basalförbränning menas mängden energi din kropp behöver för att bara kunna finnas, utan att du rör på dig det minsta. Därefter lägger man till alla former av fysisk aktivitet man gör under dagen. När man har ungefärlig koll på sin dagliga kaloriförbrukning kan man börja räkna kalorier.

På räknare.net kan du få hjälp att räkna ut ditt kaloribehov.

Kom ihåg att det är i princip omöjligt att räkna ut kaloribehov på ett exakt sätt!

Hur räknar man kalorier?

När man har koll på sin kaloriförbrukning kan man börja räkna kalorier. Det enklaste sättet att göra det är via en app, eftersom många av oss har telefonen med oss hela tiden. På det här viset slipper man själv också göra alla beräkningar och veta exakt hur många kalorier olika livsmedel innehåller. Två exempel på populära appar man kan använda sig av är Lifesum och MyFitnessPal. När man lägger in det man äter så kan appen räkna kalorier åt en.

Är det bra att räkna kalorier om man vill gå ner i vikt?

Att räkna kalorier kan vara ett effektivt sätt att lära sig mer om näringsvärdet i maten man äter. Det kan också vara ett sätt att öka förståelsen om den egna kroppen. Det innebär att det kan vara ett hjälpmedel för att gå upp eller ner i vikt, beroende på vad målet är. I grunden är det nämligen så enkelt som att vi behöver få i oss lika mycket energi som vi gör av med för att behålla vikten. Får vi i oss mindre så går vi ner i vikt, och vice versa. Samtidigt kan den här typen av tänkande kring mat leda till negativa tankar och känslor kring mat. Det är därför viktigt att lyssna till den egna kroppen och inte endast räkna kalorier.

Ett annat sätt att gå ner i vikt eller minska fettmassan är att bygga muskler. På det här sättet kan man öka sin kaloriförbrukning. Om man då fortsätter att äta på samma sätt men tränar sig till större muskler så kommer man att minska i fettmassa. Starkare muskler är också väldigt positivt för den som lider av knäledsartros, eftersom musklerna kan hjälpa till att avlasta leden.

Om du har ont i knäna eller höfterna kan det vara så att du har artros. Ladda ner Joint Academy, en digital artrosbehandling, för att komma igång med din behandling redan idag. Du får då anpassade övningar och utbildning direkt till din telefon. Samtidigt blir det lätt att följa dina framsteg! Din personliga fysioterapeut finns tillgänglig alla dagar i veckan.