Maria Blomqvist

Robert klarar sig utan värktabletter trots artrosen

Uppdaterad: juli 17, 2019

En bit utanför Nyköping bor Robert. Han spelar tennis, åker ofta skidor och tränar multipass med sin fru. Han har sedan en skidolycka i Alperna haft problem med ljumsken och blev uppmärksammad på att han haltade lite när han spelade tennis med familjen förra året. Han kände då själv av en stelhet i ljumsken. 

Ville undvika operation

Han kontaktade sitt försäkringsbolag och fick träffa en läkare som konstaterade artros och informerade Robert om att han eventuellt behövde opereras. Robert som hade sin pensionering i sikte och föreställt sig att kunna vara ännu mer aktiv fick omvärdera sin framtid.

– Jag var riktigt orolig när läkaren började prata om operation. Jag ville fortsätta vara aktiv. Kan jag undvika en operation så gör jag det. 

Vid den tiden jobbade Robert fortfarande. Hans arbete som försäljningschef innebar mycket resande och därmed också mycket stillasittande. Han satt i möten, satt på flygplanet och han satt i bilen. Träna fick han göra när han var ledig, och ofta behövde han en värktablett i kroppen innan på grund av smärtan. Hans plan var att lägga ännu mer tid på sina aktiviteter när han pensionerade sig. Och en operation skulle sätta stopp för de planerna. 

Flexibiliteten med Joint Academy blev värdefull

Att det var en app i telefonen som skulle vara lösningen var inte självklart. När Robert träffade en ortoped för att utvärdera operation fick han det positiva beskedet att han kunde behandla sin artros utan att opereras. Han var skeptisk till att använda en app, men alternativet att gå till en fysioterapeut passade inte in med hans vardag.

– Jag var lite fundersam till att använda en app men ortopeden rekommenderade Joint Academy och det skulle innebära att jag slapp passa fasta tider. Flexibiliteten är den stora fördelen.

Nu har skepticismen lagt sig. Behandlingen har hjälpt mot värken och att det är bekvämare än att gå till en fysioterapeut en bestämd tid. Robert uppskattar också att få två utvalda övningar varje dag som varierar. Han trodde själv att han skulle sakna den direkta kontakten men tycker det fungerar fint att skicka meddelanden. Han får alltid svar snabbt av sin fysioterapeut.  

– Joint Academy innebär en behandling med variation och mycket frihet för mig, både när jag åkte på tjänsteresor men också nu när jag är pensionär.

Klarar sig utan värktabletter

Robert kan göra sina övningar när som helst under dagen och anpassar tillfällena beroende på var han befinner sig. För att lyckas med sin behandling så lyfter han fram disciplinen. Men eftersom det är relativt enkelt att göra sina övningar och inga tider som måste passas så har han endast missat en dag med övningarna under de tre månader som han gått behandlingen.  Och det har gett resultat. Han är inte alls hämmad av värken och den värktablett han behövde ta innan träning tidigare är ett minne blott. Med andra ord är han optimistisk inför framtiden.

– Sedan två månader tar jag inga värktabletter längre. Om det här fortsätter så behöver jag aldrig operera mig och kan fortsätta spela tennis.