Maria Blomqvist

Så här fortsätter du träna – fem tips!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Grattis, har du börjat träna har du redan tagit det första och kanske största steget mot en starkare kropp och hälsosammare liv. Nu gäller det att fortsätta. Läste du inte hur man tar första steget kan du göra det i förra veckans blogginlägg. Förutom att aktivitet är bra för dig med artros så medför det många fler positiva hälsoeffekter också.

Utmana med måtta

Första steget är att hitta rutiner som fungerar för dig och dina nya vanor. Därefter gäller det att hålla fast vid dem. Sätt upp små delmål för dig själv som till exempel att du ska gå lite längre varje vecka, eller klara en lite tyngre övningar var tredje vecka eller kanske komplettera din träning med extra övningar för magen. Men gå inte för hårt fram för tidigt.

Sätt även ett långsiktigt mål som i första hand bör vara att du ska fortsätta med din träning i minst sex månader innan du utvärderar resultaten.

Håll koll på dig själv

Skriv en kort notering om vad du har tränat och hur det har känts under veckan så kan du sedan följa din egen utveckling. Till en början kan det vara svårt att känna någon som helst skillnad men en dag så kommer du få en aha-upplevelse och då är det svårt att inte vilja fortsätta, men ge det tid.

Skynda långsamt

Som med så mycket annat är tålamod en tillgång. Det tar tid och det är inte alltid enkelt att få in träningen i vardagen. Så jämför inte med vad du klarade för ett par år sedan eller dina vänner, utan ge dig och din kropp den tid som behövs. Tänk på att den träning som blir av är den som ger resultat. Och all träning hjälper, även den som du gör fem minuter om dagen.

Vardagsmotion

Ett annat sätt att boosta sin träning kan vara att smyga in vardagsmotion. Brukar du ta hissen? Välj då trapporna istället. Har du artros kan det vara smärtsamt att gå nerför trapporna men börja då att ta trapporna när du ska upp.

Välj cykeln eller en promenad om du ska till affären och handla, eller hoppa av en hållplats tidigare när du tagit bussen så du får lite längre sträcka till dörren. Det gäller att ta vara på tillfällena och göra det man kan när man kan.Ha ett par sköna skor stående på jobbet.

Får du tid över på lunchen eller behöver en paus i arbetet är det enkelt att ta på sig skorna och ta en promenad på tio minuter eller varför inte en halvtimme?

Ta hjälp – framförallt om du har artros

Det här är kanske mitt bästa tips till dig. När motivationen eller idéerna sitter långt inne är det bra att ta hjälp utifrån. Även om du går Joint Academy kan du boka tid hos en fysioterapeut eller kanske till och med en personlig tränare på ett gym i närheten. Fråga vad de är specialiserade på och välj en som du tror kan passa just dig.

Trots mångårig träningsbakgrund och lång erfarenhet som instruktör har jag själv haft stor nytta av att anlita personlig tränare. Framförallt hjälpte det mig att se möjligheterna och i vilken ände jag skulle börja. Ett par ögon utifrån kan vara guld värt, särskilt för dig som har ont i knä eller höft. Var bara noga med att informera om att du har artros.

Har du artros i knä eller höft och ännu inte testat Joint Academys enkla behandlingsprogram som baseras på vetenskapliga studier kan du registrera dig nedan. Behandlingen inleds med konsultation med ortoped som även ställer diagnosen artros om du ännu inte fått det. Därefter följer ett sex veckors program där du har en personlig fysioterapeut hela vägen. Allting finns på nätet och du gör dina övningar hemma.