Maria Blomqvist

Så känner du igen höftledsartros

Uppdaterad: januari 11, 2019

En del av de patienter som vi har varit i kontakt med har blivit förvånade över att det var just artros, exempelvis knä- eller höftledsartros, som orsakade deras stelhet och smärta. Det kan ha att göra med föreställningen om vilka som drabbas av artros eller att man förväntat sig andra symptom. Faktum är att en stor del av befolkningen har artros. Det är betydligt vanligare än vad många tror.

Som vi har berättat i ett tidigare inlägg är det några saker som gör att du är mer i riskzonen än andra. Symptomen kan sedan visa sig på olika sätt hos olika personer så det är framförallt din funktionalitet, allmänna hälsa och smärta som ortopeden eller fysioterapeuten tar hänsyn till när de ställer diagnos.

Tre symptom vid höftledsartros:

  • Smärta i höft, ljumske, lårmuskel eller stuss
  • Stelhet och smärta när du ställer dig upp och går efter att ha varit stilla
  • Smärta eller ömhet i viloläge förekommer

Vad gör jag om jag har höftledsartros?

Om du inte redan har fått diagnosen är det första steget. Du kan både kontakta primärvården eller skapa ett konto och boka konsultation med vår ortoped. Höftledsartros behandlas sedan på samma sätt som artros generellt förutom att övningarna är anpassade för att stärka höften och stimulera brosket där.
Artros behandlas i första hand med övningar som är personligt anpassade. Vilka övningar och vilken nivå man börjar på avgörs efter varje persons utgångsläge och naturligtvis vilken led som det gäller. Förutom de fysiska övningarna omfattar behandlingen även utbildning om artros och rekommendationer om livsstil.

Joint Academy är ett komplett behandlingsprogram, inklusive personlig fysioterapeut. Övningarna anpassas direkt till nästa tillfälle om du tycker det är för svåra eller för enkla. Registrera dig för Joint Academy genom att ladda ner appen. Du kan få diagnos och komma igång med din behandling redan idag.