Christian Anker-Hansen

Så upprätthåller du god fysisk och psykisk hälsa under den rådande pandemin

Uppdaterad: juni 18, 2020

Det råder ingen ingen tvekan om att den pågående pandemin kommer med stora förändringar för vårt mående och vår livsstil. Även om den svenska strategin inte innebär förbud på samma sätt som i andra länder, betyder det för många ändå isolering i hemmet och färre sociala kontakter. Så hur kan man upprätthålla en god fysisk och psykisk hälsa i tider då man förväntas hålla sig hemma?

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som kan att arbeta hemifrån. Tillgängligheten till gym och andra träningslokaler begränsas och kulturella evenemang ställs in. Dessutom manar Folkhälsomyndigheten till att ställa in och begränsa sociala evenemang, såsom fester och middagar. Påbuden gäller hela samhället – men särskilt viktiga är de för de som befinner sig i en riskgrupp, däribland personer som lider av kroniska sjukdomar.

Vikten av både fysisk och psykisk hälsa 

I tider som dessa är det bra att se till att fortsätta ta hand om sig själv; både fysiskt och psykiskt. Lika viktigt som det är med näringsrik kost och måttligt med motion – lika betydelsefullt är det att vara snäll mot sig själv och blicka framåt. 

Läs om hur fysisk inaktivitet kan påverka hälsan

När vardagen förändras, social distansering är ett faktum och nyhetsflödena är fyllda med elände, är det lätt att känna sig nedstämd och orolig för framtiden. Därför är det av stor vikt att göra positiva saker varje dag för att fortsätta må bra.

“Det sägs att de lyckligaste människorna inte är de som har allt, utan de som gör det bästa av det de har.”

När det gäller psykisk hälsa brukar man ge råd om att tänka positivt. Det sägs att de lyckligaste människorna inte är de som har allt, utan de som gör det bästa av det de har. Men det är lätt att glömma bort de små sakerna i livet som kan göra oss lyckliga; såsom att ha hälsan i behåll, att ha en bostad och mat för dagen, att solen skiner eller att den där blomman på balkongen slagit ut. Det finns dock åtgärder att vidta för att må bättre i tider som dessa. 

Tips för att må bättre:

  • Skriv ned tre saker som är bra i livet och ta fram dessa när motivationen tryter
  • Titta på foton från trevliga dagar för att påminnas om positiva händelser
  • Försök att inte grubbla över saker som du inte kan påverka – det tjänar ändå inte något till

Den rådande pandemin är ett typiskt ångestladdat ämne som man själv inte kan påverka och som man helt enkelt får acceptera. Hur mycket man än oroar sig, kommer man inte kunna påverka utfallet av pandemin eller de konsekvenser som uppstår i dess spår.

Rörelse och psykiskt välbefinnande går hand i hand

Det psykiska välbefinnandet ökar av rörelse och motion och det finns få mediciner som har lika god och bred effekt som motion. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna bör röra på sig ungefär 150 minuter per vecka – minst 10 minuter åt gången. Detta kan du uppnå genom att promenera i rask takt ungefär i 30 minuter, 5 gånger per vecka. Är du äldre än 65 år bör du även träna balansövningar.

“Det psykiska välbefinnandet ökar av rörelse och motion och det finns få mediciner som har lika god och bred effekt som motion.”

Trots den rådande pandemin kan du alltså ge sig ut på en promenad och dels få motion och frisk luft och dels njuta av solens D-vitamin-stimulerande strålar.

fysisk och psykisk halsa

Att ta ansvar för det egna måendet

Då sjukvård för kroniska sjukdomar i nuläget inte finns tillgänglig i samma utsträckning som tidigare, är det viktigt att själv ta ansvar för sitt mående. Lider man av exempelvis artros i knä och höft, finns det sedan flera år tillbaka en välfungerande digital behandling – Joint Academy – som erbjuder riktad, ledspecifik träning. 

Genom att ansluta dig till denna digitala artrosbehandling, kan du enkelt ta del av en evidensbaserad behandling för höft- eller knäledsartros – som kan utföras när eller var det passar dig. Behandlingen är individuell och leds av en personlig fysioterapeut som hjälper till via telefon eller chatt. På så vis kan du upprätthålla den fysiska aktiviteten – även i tider som dessa.

Tänk positivt, behåll god fysisk och psykisk hälsa och – håll ut!

Christian Anker-Hansen
Specialistläkare ortopedi och allmänmedicin

 

Behandla artros hemifrån – ladda ned Joint Academy här: