Christine Arve

Säg hejdå till ditt sockerberoende!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Ett steg till en mer hälsosam livsstil och ett bättre mående är att äta mindre socker. Du kan då slippa kortvariga nackdelar som blodsockerdippar. Dessutom kan ett minskat intag av raffinerat socker minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

Ta inte bort allt socker direkt

Bryt inte med dina vanor helt och förbjud dig själv att äta socker överhuvudtaget. Det kommer högst troligen bara leda till att det blir svårare för dig att låta bli det. Trappa ned lite i taget istället. Socker är nämligen mycket beroendeframkallande – vilket är varför det är så svårt att minska intaget av det.

Lär dig skilja på socker och socker

Det vi brukar kalla för socker är det raffinerade sockret som vi hittar i godis, kakor och andra sötsaker – men också ofta gömt i färdigmat som vi inte tänker på som söt. Men socker finns också i både frukt och grönsaker. Det innebär dock inte att du ska sluta äta frukt även om det har ett relativt högt innehåll av fruktos, som är en form av socker. Detta beror på att frukt fortfarande har ett lågt innehåll av socker och ett högt innehåll av andra näringsämnen i jämförelse med godis och andra sötsaker.

Läs innehållsförteckningen

Om du inte redan läser innehållsförteckningen på den mat du köper så kan det vara ett sätt att bli mer medveten om vad du faktiskt stoppar i dig. Socker finns nämligen gömt i väldigt mycket – inte bara söta saker. Kika exempelvis närmare på sweet chili-såsen, senapen och frukostflingorna nästa gång du handlar.

Se till att få bättre sömn

Kanske kopplar du inte ihop sömn med att äta socker, men de har faktiskt mer med varandra att göra än vad du kanske tror. Bättre sömn gör att du blir piggare under dagen vilket ger ett minskat behov av snabba sockerkickar. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att vi människor får ett ökat sug efter mat med ett högt kaloriinnehåll när vi har sovit dåligt. Så se till att sova minst 7 timmar, gärna 8, varje natt för att göra det lättare att minska mängden socker du äter.

Att förändra sin livsstil kan vara utmanande och de flesta av oss behöver allt stöd vi kan få. För ett personligt behandlingsprogram för höft- och knäartros där du hela tiden har personlig kontakt med din fysioterapeut kan du ladda ner Joint Academy genom att klicka nedan.