Christine Arve

Samsjuklighet – glöm inte att ta hand om hjärtat också!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Samsjuklighet, eller komorbiditet som det kallas medicinskt, innebär att man har två eller fler sjukdomar samtidigt. Ofta är en av diagnoserna en konsekvens av den andra. När det kommer till artros är det exempelvis inte helt ovanligt att man också är drabbad av hjärt- & kärlsjukdomar.

Samsjuklighet mellan artros och hjärt- & kärlsjukdomar

Personer med artros har högre sannolikhet att drabbas av sjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Anledningen till att många med artros också drabbas av hjärt- & kärlsjukdomar är troligen att dessa sjukdomar har liknande riskfaktorer. Exempelvis är övervikt och fetma något som både belastar lederna mer och som är negativt för hjärta och kärl. Dessutom gör den ledsmärta som kommer med artros att det blir mindre lockande att röra på sig. Stillasittande i sin tur är sedan en riskfaktor för både diabetes och hjärt- & kärlsjukdomar. Detta är ännu ett skäl till att fortsätta röra på sig trots sjukdomen.

De flesta av de som drabbas av artros kan fortsätta leva ett aktivt liv som de trivs med. Detta bygger dock på att den drabbade söker vård, får rätt diagnos och får passande behandling.

Vad du med artros kan tänka på för att undvika samsjuklighet

Egentligen gäller samma saker för de som drabbats av artros som för alla andra: försök att leva hälsosamt. Hälsa blir dock ännu viktigare när det kommer till kroniska sjukdomar, eftersom livsstilen ofta spelar en stor roll i sjukdomens utveckling. När det kommer till artros är exempelvis träning och fysisk aktivitet del av den grundläggande behandlingen.

Men det är inte bara träning och fysisk aktivitet som är viktigt för hälsan – även kosten spelar en stor roll. Att äta hälsosamt innebär dock olika saker för olika personer. Generellt kan vi säga att en hälsosam kost inkluderar mycket frukt och grönt, men också saker som fullkorn, bönor och linser. De flesta av oss känner också till att socker och halvfabrikat inte är något vi bör konsumera i större mängder. Känn dig dock inte skyldig om något av detta slinker ner någon gång ibland. Alla är vi människor.

Om du känner att du behöver hjälp med att hitta anpassade övningar som kan stärka dina leder så kan Joint Academy vara ett alternativ. Här kombineras fysiska aktiviteter med utbildning om artros. Hela behandlingen koordineras och handleds av en fysioterapeut. Ladda ner appen och börja behandla din höft- eller knäledsartros redan idag.