Maria Blomqvist

Seniorer med artros ska fortsätta träna

Uppdaterad: december 28, 2018

Smärta i leder orsakade av artros är inte ett hinder för att fortsätta leva ett aktivt liv med träning och promenader. Många slutar med det de tycker om när de upplever smärtan men så ska det inte behöva vara. Om den onda leden beror på artros är det bättre att komplettera sin träning med anpassade övningar som lindrar smärtan och i bästa fall försvinner smärtan helt.

Med övningar som är anpassade efter leden med artros och efter ditt utgångsläge stärker du upp leden och besvären minskar. För den som går artrosskolan eller Joint Academys träningsprogram gör man en uppföljning efter sex veckors anpassad träning och mäter då både smärta och funktionalitet. Vilket resultat du som patient kan förvänta dig beror både på flera olika saker men 85 % upplever en märkbar skillnad. Och det är 60.000 patienter som har testat programmet.

Oavsett hur tränad eller aktiv du är så finns det övningar som passar. En person som använt Joint Academys tjänst är Ulf. Han var aktiv även innan han fick artros och har kunnat bibehålla sin livsstil även efter sin diagnos. Han upplever att han fått bättre benstyrka efter att ha börjat med sitt träningsprogram som han kompletterar med golf, promenader och skidåkning. Läs mer om Ulfs erfarenhet av artros och träning.

Det här kan du som är senior göra för att behandla din artros:

  1. Boka en tid hos en ortoped för att ställa diagnos, du kan registrera dig på vårt behahandlingsprogram här så får du snabb kontakt.
  2. Svara så ärligt och riktigt som möjligt på frågorna i formuläret. Det ligger som underlag till ditt träningsprogram.
  3. Hitta en rutin för träning som fungerar för dig. Vid uppstigning, läggdags, efter lunchen eller varför inte tillsammans med en träningspartner.
  4. Tala om för dina nära och kära så de kan stötta dig.
  5. Hitta en målbild, kanske vill du kunna leka mer med barnbarnen, ta en långpromenad eller springa ett motionslopp.

Att minska ledsmärta orsakat av artros är något vi brinner för. Gå inte omkring och ha ont utan att söka hjälp. För de allra flesta är anpassad aktivitet den bästa smärtlindringen. Vill du inte gå rehabiliteringen och få dina övningar online kan du kontakta primärvården.

Ladda ner appen Joint Academy här nedanför för att komma igång. Du kommer att få kontakt med fysioterapeut och/eller ortoped innan du påbörjar ditt program.