Sarah Jaxell

Simning som träningsform vid artros

Uppdaterad: januari 14, 2019

Träning som stabiliserar musklerna runt den drabbade leden är den rekommenderade behandlingen, men hela kroppen behöver träning för att musklerna ska stärkas och för att styrkan ska bibehållas. Även konditionen behöver ständigt upprätthållas för den allmänna hälsans skull. Därför är träning några gånger i veckan ett mer eller mindre måste. Simning är en skonsam träningsform för hela kroppen.

Artros innebär att brosket som finns mellan lederna, bryts ner och har svårt att återbildas. Brosket finns där för att minska friktionen mellan ledytorna så att lederna kan röra sig fritt. Om brosket är utslitet kan lederna nöta mot varandra vilket kan leda till smärta.

Simning – en enkel träningsform

Vid artros, och om man lider av ledvärk, kan det vara svårt att motivera sig till träning, men träning är viktigt för din hälsa. Simning är en bra och skonsam träningsform eftersom den ger en låg belastning på kroppens leder. Du tränar upp både kondition och styrka utan att behöva använda redskap, maskiner och vikter. Vattnet ger motstånd när du tar dig fram vilket gör att du får musklerna att jobba mer än ovanför vatten. Eftersom du inte lägger belastning på skelettet passar det dig som har problem med lederna och upplever smärta av belastning, men ändå vill ha en träningsform som ger resultat.

Eftersom du tränar upp dina muskler i vatten kommer musklerna att bli starkare vilket kan leda till att dina leder får hjälp med avlastning och ledsmärtan kan reduceras. Det är ett bra resultat av träning och rekommenderas om du har artros. Dessutom tränar du upp din kondition.

För mer läsning om konditionsträning och styrketräning kan du läsa under kategorin träning i vår blogg.

Simning och benskörhet

Eftersom simning och aktiviteter i vatten inte belastar skelettet så hjälper det inte heller till att stärka skelettet på samma sätt som annan träning. Benen i kroppen blir starkare vid belastning. Man pratar om bentätheten, och den ökar när du belastar skelettet. Värt att tänka på är att om du är drabbad av benskörhet eller osteoporos så bör du komplettera simning med andra träningsformer och även se till att du får i dig kalcium. Promenader och lätt styrketräning är bra för att både stärka skelett och muskulatur.