Christine Arve

Skonsamma träningsformer att prova för dig med artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Olika skonsamma träningsformer är fantastiskt bra för att både förebygga och behandla artros. Glöm bara inte att äta bra och sova ordentligt efter att du tränat.

Vad är skonsam träning och varför är det bra vid artros?

Skonsam träning är fysisk aktivitet som belastar lederna mindre. Hit räknas exempelvis aktiviteter som simning, vattengympa, yoga och promenader.

Träningsformer som istället sliter mycket på kroppen är exempelvis sporter som involverar mycket hopp, tvära vändningar eller risk för olika skador.

Att träna skonsamt är bra vid artros av två anledningar:
1. Musklerna som omger den drabbade leden blir starkare och kan avlasta leden

2. Brosket motiveras att reparera sig själv, vilket minskar utvecklingen av artros

För att träna på ett sätt som belastar dina leder mindre vid artros är det också viktigt att utöva övningarna på rätt sätt, med rätt teknik, så se till att du har koll på det innan du börjar med din valda aktivitet. Det är också bra att investera i bra skor som passar för den träningsform du vill utöva. Se även till att alltid värma upp ordentligt innan du börjar träna, annars ökar nämligen risken för skador och förslitningar i både leder och muskler.

Nya träningsformer att prova vid artros!

Det kan vara svårt att själv ha koll på vilken typ av träning som är bra för lederna vid artros, så vi på Joint Academy beslutade oss för att tipsa dig om några skonsamma träningsformer som du kanske inte har provat än.

Rodd! Roddmaskinen på gymmet är ett utmärkt sätt att träna hela kroppen om du har artros i höften eller knät. Du förbättrar din kondition samtidigt som du ökar styrkan i hela benen, ryggen, överarmarna och bålen. Detta minskar inte bara din smärta i höften eller knät utan hjälper även vid ryggsmärta

Soma move! Det här är en mjuk (men jobbig!) träningsform som erbjuds på vissa gym. Du arbetar med din kropp som verktyg i ett flöde av rörelser och du tränar både kondition och styrka, men också rörlighet, stabilitet och balans – alltså en perfekt blandning om du har artros eller andra ledbesvär.

Yoga! Det finns otaliga former av yoga som alla fyller olika syften. Prova yinyoga om du vill meditera samtidigt som du vilar och övar upp rörligheten i dina leder, eller varför inte prova den mer intensiva varianten ashtanga? Om du vågar kan du också prova på olika former av hot yoga där du tränar i ett rum som är 30-40 grader varmt.

Det viktiga är att du hittar en träningsform som du tycker är kul, för om du inte tycker om att träna så kommer det inte heller bli av. Och rutin är trots allt nyckeln till att bli mer hälsosam och förbättra din artros. Det behöver inte röra sig om långa träningspass, utan några minuter om dagen kan vara tillräckligt.

Prova den digitala artrosbehandlingen Joint Academy om du vill ha ett träningsprogram med övningar som är utvalda för dig med artros i höften eller knät. Du får en personlig fysioterapeut som vägleder dig och koordinerar din behandling, och du har möjlighet att enkelt följa dina framsteg. Registrera dig idag och börja redan imorgon!