Maria Blomqvist

Om du har ont i knät kan det vara artros

Uppdaterad: december 27, 2018

Att ha ont i sitt knä, eller ännu värre i båda sina knän, kan göra att man blir begränsad i sina fysiska aktiviteter och ibland kan man inte alls genomföra dem som tidigare. Vissa har så ont att det påverkar hela vardagslivet.

Artros i knäna är en vanlig orsak till smärta

En av fyra personer över 45 år har artros och alla kan drabbas. En del får ont vid fysisk ansträngning som löpning och när de promenerar medan andra har ont även under vila. Diagnosen ställs av en fysioterapeut eller ortoped genom att du svarar på frågor som sedan ligger till underlag för bedömningen. Ett första steg mot rätt behandling är att ställa en diagnos om ditt onda knä beror på artros. Har du artros finns det hjälp att få.

Vad är artros?

Artros beror på att brosken i lederna har brutits ner som en följd av för tung belastning, monotont arbete eller tidigare knäskador. Därför är det inte ovanligt att både de som idrottat på hög nivå och de med övervikt drabbas. Med åldern stiger även risken att utveckla artros.

Aktivitet gör att du blir bättre

De allra flesta, cirka 85 procent enligt en klinisk studie, blir bättre av att träna sitt onda knä med olika anpassade övningar. En bra övning är uppresningar/benböj. Den här övningen kan du göra både enklare och svårare beroende på ditt tillstånd. Aktivitet och träning är generellt bra men behöver också kompletteras med specifika övningar. Eftersom artros är ett kroniskt tillstånd är det viktigt att du fortsätter med övningarna även när du känner dig tillräckligt bra.