Maria Blomqvist

Att tänka på om du tar medicin mot artros – använd smärtstillande med måtta

Uppdaterad: januari 2, 2019

Artros lindras ofta med smärtstillande som går att köpa receptfritt på apoteket. Att det är receptfritt kan få oss att tänka att det är helt ofarligt att använda preparaten men det påverkar kroppen och bör användas med måtta. Tänk också på att smärtstillande läkemedel inte är en medicin mot artros på så vis att det inte botar sjukdomen. Det är endast symtomen som dämpas.

Följ alltid rekommendationerna för dosering. Testa om det kan hjälpa dig att ta en mindre dos än det som är angivet.

I vanliga fall kan man säga att värktabletter inte ska tas i samband med träning men när det gäller artros så är träningen och de övningar man gör så pass viktiga och skonsamma för lederna att du kan ta värktabletter om du annars inte klarar att genomföra övningarna. Och håll i åtanke att övningarna i Joint Academy bara tar ett par minuter om dagen, som mest fem minuter.  

Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar av medicin mot artros

Den grupp av läkemedel som kallas NSAID och omfattar de som innehåller diklofenak, naproxen, paracetamol och ibuprofen kan ge upp till 50 procent högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Störst risk visade sig diklofenak ge. Diklofenak finns i exempelvis Voltaren. Risken ökade främst hos de som redan hade förhöjd risk. Paracetamol var det som enligt studien var mest skonsamt i det här avseendet. Läs mer om studien på SVT Vetenskap.

Vad betyder det här för mig som tar medicin mot artros?

Det betyder att du ska använda ditt sunda förnuft. Artros är en kronisk sjukdom så var noga med att få behandling som går ut på anpassade övningar som du klarar av. Du kan även se om det finns hjälpmedel som kan avlasta din led istället för att använda mer smärtstillande medicin mot artros. Läs mer om smärtstillande läkemedel på artros.org.

Den behandling som rekommenderas av Socialstyrelsen för artros är just anpassade övningar under handledning av fysioterapeut/sjukgymnast och utbildning. Det kan du få direkt i din mobil via appen Joint Academy som du kan ladda ner nedan. Du får en personlig fysioterapeut som kontaktar dig per telefon så snart du har bokat en tid. Frikort gäller och annars betalar du patientavgifter a 100 kronor. Räkna med att det blir sju tillfällen de första sex veckorna och därefter månadsvis om du vill fortsätta.