Christine Arve

5 snabba fakta om artros som du borde ha koll på

Uppdaterad: januari 3, 2019

Har du fått diagnosen artros? Då är det bra att veta mer om sjukdomen, så att du vet vad din smärta beror på och hur du kan hantera den. Här listar vi därför några snabba fakta om artros.

1 av 4 över 45 har artros i Sverige idag

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och drabbar idag en fjärdedel av alla över 45. Sjukdomen kan dock uppstå redan i 20-30 årsåldern, framförallt om leden har skadats tidigare. Så det är verkligen inte bara äldre som drabbas och du behöver inte känna att du “håller på att bli gammal” om du börjar få problem med lederna – det har väldigt lite med ålder att göra.

Diagnosen artros behöver inte ställas med hjälp av röntgen

Det är tyvärr väldigt vanligt att diagnosen artros ställs med hjälp av röntgen. Istället bör diagnosen ställas med hjälp av kliniska fynd, det vill säga saker som hur ont den drabbade leden gör, hur väl den fungerar och om den utsätts för några riskfaktorer (såsom monoton belastning eller mer kroppsvikt än musklerna kan bära upp). 

Det finns behandling som fungerar

Både socialstyrelsens riktlinjer och internationell forskning visar att första steget vid artrosbehandling bör vara träning i kombination med utbildning. För majoriteten räcker detta, men för ett fåtal kan inopererad protes vara nödvändigt. För en del kan det också behövas receptfria smärtstillande för att klara av träningen, men detta bör endast ses som ett komplement till behandlingen och inte som en behandling i sig. Vi får också en del frågor om naturläkemedel, något som vi inte rekommenderar då det inte har någon dokumenterad effekt. Det kan du läsa mer om i vårt tidigare inlägg.

En livslång sjukdom kräver livslång behandling

Artros är en kronisk sjukdom som tyvärr aldrig läker ut eller försvinner, utan som finns med livet ut. Dock går det att både förebygga och behandla artros med hjälp av specifik träning och utbildning. Det gäller bara att fortsätta med träningen när du väl börjat, för uppehåll gör tyvärr ofta att symtomen kommer tillbaka. Därför är det viktigt att du är motiverad när du börjar din behandling. Läs mer om motivation och hur det funkar här.

Digital artrosbehandling har visat sig vara effektivt

Joint Academy har tagit fram världens första digitala artrosbehandling, något som givetvis möts av osäkerhet – precis som många andra nya fenomen. Därför ser vi till att ha en stabil grund av forskning och fakta om artros att stå på. Vi utvärderar hela tiden våra patienters resultat för att se till att behandlingen vi erbjuder fungerar, något som publicerade studier också har visat att den gör. Om du vill läsa mer om vår forskning kan du göra det i ett annat blogginlägg.

Joint Academys behandling bygger givetvis fortfarande på träning och utbildning, precis som den klassiska artrosskolan. Dessutom har våra patienter tillgång till både fysioterapeuter och ortopeder redan från och med dagen då de registrerar sig. Det är alltså en klassisk artrosbehandling i ett nytt format. Registrera dig och påbörja din behandling redan idag för att märka av resultat redan efter sex veckor.