Christine Arve

Sommaraktiviteter du med artros måste prova

Uppdaterad: januari 11, 2019

Det är vanligt att tro att det bästa för lederna vid artros är att sitta stilla. Detta kommer av att många tror att artros är samma sak som ”utslitna leder”. Detta stämmer dock inte – du kan läsa mer om det i vårt tidigare inlägg. Det är faktiskt bara positivt för både din kropp och dina leder om du kan aktivera dig. Och få årstider bjuder in till det så mycket som sommaren! Vi har därför satt ihop en lista med aktiviteter som passar perfekt att njuta av i det fina vädret för dig som har artros.

Promenera eller vandra perfekt vid artros

Att gå en promenad är något som nästan alla klarar av eftersom det är så pass skonsamt för kroppen. Att ta en långpromenad eller promenera till mataffären är därför perfekta alternativ. Ta en längre utflykt och vandra i naturen om du vill ha lite mer utmaning och en större upplevelse.

Cykling stärker lederna

Löpning kan slita på lederna, men cykling kan vara ett mindre påfrestande alternativ. Det går dessutom fortfarande att göra till mer intensiv träning. Tänk bara på att använda dig av rätt teknik om du cyklar längre sträckor.

Träna utomhus i grupp

Under de varma sommarmånaderna är det inte helt ovanligt att hitta klasser som exempelvis yoga eller aerobics utomhus. Passa på att träna utomhus tillsammans med andra i någon park eller på stranden.

Simning är skonsamt samtidigt som det stärker knäna

Eftersom det är både skonsamt och aktiverar nästan alla muskler i hela kroppen är simning en passande aktivitet för de flesta. Om det är för kallt för att simma i havet kan du hitta en uppvärmd utomhuspool och dra av några längder.

Dans perfekt distraktion vid artros

Dans är en väldigt bra aktivitet för personer med artros – inte bara för att det är en skonsam aktivitet utan också för att det tar bort tankarna från smärtan. Varför inte bjuda in dina nära och kära till en sommarfest?

Det viktigaste är att du tycker att aktiviteten du håller på med är kul eftersom det då blir lättare att göra det ofta. Om det är svårt för dig att få in aktiviteter varje dag kan Joint Academy hjälpa dig genom att ge dig fem minuters fysisk aktivitet om dagen. Ladda ner appen och kom igång redan idag.