Christine Arve

Sover du dåligt? Det kan påverka din artros och din hälsa

Uppdaterad: december 24, 2018

Enligt Hjärnfonden har ungefär var tredje person tillfälliga sömnbesvär och var tionde svårare besvär. Detta kan leda till sämre hälsa, vilket är varför det är extra viktigt för dig med artros att sova gott.

Övervikt och minskad återhämtning kan innebära ökad risk för artros

Om vi sover dåligt under långa perioder kan det leda till flera hälsoproblem: allt ifrån sämre minne och fokus till sämre immunförsvar. Men sömnproblem kan också leda till övervikt eftersom vi blir sämre på att hantera impulser när vi har sovit dåligt. Det gör att det är mer sannolikt att vi väljer livsmedel som kanske inte är så bra för oss trots att vi vet att det inte är ett “bra” val. Dessutom ökar också sannolikheten att vi äter större portioner när vi sovit dåligt eftersom ett hormon frisätts som ökar vår aptit. Övervikt i sin tur kan göra att din artros förvärras – framförallt om du har artros i knät.

Vi människor behöver också sova för att hjärnan ska kunna återhämta sig efter dagens alla intryck, och det finns forskning som visar att vi upplever smärta mer om vi lider av sömnproblem. Det finns också studier som visar på ett samband mellan sömnproblem och artros. Det kan betyda att en ond cirkel skapas där smärtan blir värre i samband med mindre sömn, och där sömnen blir sämre till följd av ökad smärta. Sömnen är alltså inte oviktig när det kommer till artros.

Vi behöver sova olika mycket

Det varierar från person till person hur mycket sömn vi behöver för att må bra, men sömnbehovet för en vuxen person brukar ligga någonstans mellan 6 och 9 timmar per dygn. Ett sätt att komma fram till hur mycket sömn just du behöver är att gå och lägga dig utan att ställa klockan dagen efter och sedan sova tills du vaknar av dig självt. Om du känner dig utvilad under dagen så har du sannolikt fått tillräckligt mycket sömn.

Värt att veta är också att du behöver mindre sömn med åldern – 60-åringar behöver i genomsnitt bara 6 timmar sömn per dygn. Du blir dessutom mer lättväckt med åren, så se till att du verkligen har lugn och ro under natten när du behöver sova.

Tips på vad du kan göra för att sova bättre

Det finns vissa saker som är genomgående i forskningen om vad som får oss att sova bra. Till exempel nämns vikten av att få mycket dagsljus under dagen, undvika koffein på kvällen och ha det tyst och mörkt i rummet du sover i. Men det går också att sova bättre om du har tränat under dagen – något som är extra bra eftersom det även hjälper din artros. Undvik dock att träna senare än 4 timmar innan du ska sova. Då kan nämligen endorfiner och adrenalin istället försämra din sömn.

Andra enkla saker du kan göra är exempelvis att stänga av mobilen under natten, släcka ned all elektronik och istället mysa med tända ljus en stund innan du ska sova och vända bort klockan på nattduksbordet så att du inte ser den och blir stressad.

 För fler tips på hur du kan ta steg mot ett hälsosammare liv med mindre ledsmärta kan du registrera dig för Joint Academy, en digital behandling för höft- och knäledsartros. Du kan själv välja om du vill börja med att få diagnos av ortoped eller börja din behandling med fysioterapeut direkt.