Maria Blomqvist

Tecken på att din smärta kan vara knäartros

Uppdaterad: januari 11, 2019

Hur många känner du som besväras av ont i knäna? Jag gissar att det är många. En del som kanske aldrig idrottat i hela sitt liv och andra som inte gjort annat än att träna. Några är 25 och andra är 75. I Sverige har närmare en miljon människor artros, varav knäartros är vanligast.

Hur ställs diagnosen knäartros?

Artros är en så kallad klinisk diagnos. Med det menas att den ställs utan teknisk utrustning och baseras på information om din allmänhälsa och, i det här fallet, din ledfunktion. Diagnosen kan ställas av både läkare, ortoped och fysioterapeut. Den sistnämnda är även den som stöttar dig under din behandling.

Det är många faktorer som spelar in när diagnosen artros ställs och den bör liksom andra diagnoser ställas av någon som har relevant utbildning. Även om det är många saker att ta hänsyn till är det vissa saker som du kan vara lite extra observant på. Om du har ont i ett eller båda dina knän och känner igen något av följande kan det vara så att du har artros.

Vanliga tecken och riskfaktorer för knäartros

  • Stelhet och smärta i ett eller båda knäna
  • Övervikt
  • Har tränat/tränar på elitnivå
  • Har/har haft ett fysiskt tungt arbete
  • Har haft en tidigare menisk- eller korsbandsskada

Det som gör diagnosen komplicerad är att det inte finns någon åldersgräns för artros. Du kan ha det före 45 års ålder. Många med artros är heller inte överviktiga. Inte ens smärtan är konstant utan den kan upplevas mer eller mindre under olika perioder. Röntgen kan inte heller alltid ge ett tydligt svar. Därför är det svårt att läsa sig till om man har artros utan vid misstanke är det viktigt att kontakta primärvården eller registrera sig på Joint Academy för att få en diagnos.

Innan behandlingen påbörjas i Joint Academy bokar du in en konsultation med en ortoped för att få en riktig diagnos. Därefter kan du påbörja din behandling under uppsyn av en fysioterapeut som följer din utveckling. Ladda ner appen för att komma igång.