Maria Blomqvist

Testa om artros påverkar din fysiska funktion

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vi pratar ofta om smärta när vi pratar om artros i höft och knä men den här gången fokuserar vi på fysisk funktion. Den fysiska funktionen i dagliga livet är minst lika viktig för din hälsa. I behandlingsprogrammet Joint Academy och även i artrosskolan följs både ledsmärta, allmän hälsa och fysisk funktion upp.

Funktionen testar vi genom ett sitt-och-stå-test, eller uppresningstest. Det är en måttstock som används inom vården både i Sverige och internationellt.

En del av behandlingen mot artros

För att göra de regelbundna uppföljningarna behöver du en stol och ett tidtagarur. Stolshöjden ska vara ca 45 cm och du kan med fördel ställa den mot en vägg så den inte glider undan. Du börjar med att sitta ner på stolen, håll fötterna axelbrett isär och händerna på axlarna. Du ska nu ställa dig upp utan att använda stöd. Var noga med att dina knän är ovanför fötterna och pekar framåt precis som dina tår. Du ställer dig upp helt och sätter dig sedan igen. Sedan repeterar du så många gånger du hinner under en halv minut, 30 sekunder. Varje gång du står upp helt är en repetition. När du sätter dig ner ska det ske kontrollerat.

Även om du inte lyckas resa dig upp från stolen utan att ta hjälp av händerna kan du se det som en måttstock. Efter att ha gjort övningar som är anpassade till dig som har artros i höft eller knä är målet att du ska klara och öka antalet uppresningar med tiden.

Det kan göra ont i ditt knä eller i din höft när du gör övningen men på samma sätt som när du utför dina andra övningar är smärtan inte farlig. I den patientutbildning som ingår i behandling av artros får du lära dig mer om smärta och fysisk aktivitet.  

Tabellen nedan visar antalet uppresningar som anses vara normalvärdet i ett uppresningstest som utförs under 30 sekunder.


Även om du har artros i höft eller knä kan du med kontinuerlig träning och anpassade övningar förbättra din funktion.

Behandlingsprogrammet Joint Academy är en digital artrosskola som ger dig individuellt anpassade övningar och en personlig fysioterapeut utan att du behöver gå till en mottagning. Vi behandlar artros i knä och höft. Du utför både dina övningar och får utbildning om artros via nätet. Registrera dig för behandlingen redan nu eller kontakta oss om du har några frågor.